Tech

Jönnek a robotok, és tényleg elveszik a munkánkat

Az LG az idei CES-en három olyan robotot mutatott be, amiket kifejezetten kereskedelmi használatra, a hotelek, repülőterek és bevásárlóközpontok számára fejlesztettek ki. A cég szerint ez a terület lehet a vállalat jövőbeni növekedésének a motorja, ezért helyez mind nagyobb hangsúlyt a robotikára.

Mindhárom robot az LG új CLOi márkáját képviseli: a felszolgáló robot, a hordárrobot és a bevásárló-asszisztens robot az LG tavaly bemutatott reptéri robotjainak nyomdokaiba lépnek. A 2016-os modellek sikerrel vizsgáztak a koreai Incheon Nemzetközi Repülőtéren, és a CLOi termékcsaládnak tagjai még a tavaly bemutatott fűnyíró robot és a barátságos Hub Robot.

Utóbbit nemrég sikeresen tesztelték Korea egyik nagyobb pénzintézeténél: a robot a bankfiókokban szolgálta ki az ügyfeleket.

A felszolgáló robot feladata, hogy a hotelekben és reptéri várótermekben gyorsan és hatékonyan vigye ki a megrendelt ételeket és italokat a vendégeknek. A robot éjjel-nappal, megszakítás nélkül képes ellátni egy pincér feladatait, beépített csúsztatható tálcájával pedig úgy képes odanyújtani a vásárlóknak az elkészült fogásokat, hogy azokat könnyebb legyen elvenni. Ha a kívánt ételek és italok felszolgálása megtörtént és ezt a vendég is jóváhagyja, a robot önállóan visszatér a helyére.

Forrás: LG

A csomaghordó robotot kifejezetten arra tervezték, hogy a szállóvendégek poggyászát a szobákba szállítsa – ezzel a robot minimálisra csökkenti azt a kényelmetlenséget, amit a lassú kiszolgálás vagy az alkalmazottakra történő várakozás jelenthet egy forgalmas hotelben. A csomaghordó robot segítségével be- és kijelentkezhetnek a vendégek, de a számlát is rendezhetik a segítségével, így a szobák elfoglalása vagy a hotelből való távozás a lehető leggyorsabbá és legkényelmesebbé válik.

Az LG a bevásárlóközpontokban is felhasználja a robotika terén szerzett tapasztalatait, különleges vásárlási élményt nyújtva a prémium szupermarketek látogatóinak.

Az LG robotjának vonalkód-olvasójával a vásárlók beszkennelhetik a termékeket, így azonnal tájékozódhatnak az árakról, de a teljes bevásárlólistájukat is megtekinthetik a robot kijelzőjén. A robot az okostelefonos alkalmazásokban kiválasztott termékekhez is el tudja vezetni a vásárlókat az üzleten belül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik