Tech
5 year-old girl using tablet computer. 
Paris, France 

VOISIN/PHANIE

Több millió gyerek adatát hagyták ellopni, de így is olcsón megúszták

Birkás Péter
Birkás Péter

újságíró. 2018. 01. 09. 11:11

Korábban a témában:

Az elmúlt években nem egyszer fordult elő, hogy a felelőtlen játékgyártók olyan kicsiknek szánt eszközökkel árasztották el a piacot, amikről később kiderült, hogy egyáltalán nem kezelik biztonságosan a beüzemelés és a használat során megadott és megosztott adatokat.

Az inkriminált cégek egyike a VTech Electronics, aminek a bíróságon is felelnie kellett egy internetre töltött játéka miatt, és végül 650 000 dollár (~ 170 millió forint) büntetés kifizetésében egyezett meg az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságával, amiért megsértették a gyerekek online védelméről szóló törvényt (Children’s Online Privacy Protection Act).

A 650 ezer dollárnyi büntetés elsőre elég soknak tűnik,

de a cég valójában elég olcsón megúszta az esetet, legalábbis ha azt vesszük figyelembe, hogy a VTech Electronics nem túl erős (ha létezett egyáltalán) védelmét feltörve hackerek nagyjából 5 millió felnőtt és 6 millió gyerek adataihoz fértek hozzá: nevek, születésnapok, e-mail és lakcímek, nem beszélve 190 GB-nyi fotóról, amit a Kid Connect applikáción keresztül küldtek a felhasználók.

Az esetet súlyosbítja, hogy az adatlopásról a cégnek fogalma sem volt, amíg egy újságíró fel nem hívta rá a figyelmüket. A kifizetendő bírság mellett a VTechnek ugyanakkor azt is be kellett vállalnia, hogy átfogó adatvédelmi programot indít, amit független szakértők fognak felülvizsgálni az elkövetkezendő 20 évben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.