Tech

Magyar technológia őrzi örökre az egyik legértékesebb leletet

A Magyarországra visszakerülő és jelenleg egy vándorkiállításon az országot járó Seuso-kincs minden ma ismert darabját digitális technológiával mérte fel a 3D-s lézeres szkenneléssel és modellezéssel foglalkozó Mensor 3D, akikről legtöbben annak kapcsán hallhattak, hogy a hazánkban forgatott Blade Runner 2049 létrejöttében is részt vettek.

A modellezésnek köszönhetően a leletegyüttes darabjait a kiterjesztett valóság (AR) segítségével, akár egy okostelefon kijelzőjén keresztül bárki megcsodálhatja testközelből.

A Seuso-kincs a legjelentősebb és legértékesebbnek tartott ezüst ötvösművészeti remekművekből álló késő római kori leletegyüttes, melyet virtuálisan vizsgálhatóvá próbálnak tenni a kutatók különféle digitalizációs eljárásokkal. Ennek legfőbb előnye, hogy bármelyik darab kézbevétel és szállítás nélkül vizsgálható.

MTI/Illyés Tibor

A cég a Magyar Nemzeti Múzeummal és Szépművészeti Múzeummal kötött együttműködés eredményeként 2016-ban kezdte meg a munkát az akkor elérhető nyolc tárggyal, és az újonnan visszakerült hét tárggyal folytatták azt tavaly novemberben.

ÉLETHŰEN KERÜL A DIGITÁLIS VILÁGBA

A 3D szkenneléssel olyan modelleket tudtak készíteni, amik anélkül teszik lehetővé a különböző mérések elvégzését, mesterjegyek felderítését, hogy a tárgyakat károsodás, vagy bármilyen egyéb behatás érné.

Ezen felül olyan, szabad szemmel egyébként észrevehetetlen részleteket mutatnak meg, amelyekből következtetni lehet arra, hogyan és milyen eszközökkel készültek a tárgyak.

A digitalizált tárgyak bármilyen tetszőleges virtuális térben elhelyezhetők, ahol úgy viselkednek, mintha ott lennének: élethűen reagálnak a fényviszonyokra, tükröződik a felületük.

Az aktuális állapot rögzítésén túl lehetőség van annak bemutatására is, hogy a Seuso-kincs darabjai miként működtek, viselkedtek használat közben, és mivel a virtuális térben lehetőség van a lekopott felületek újraaranyozásására, a sérülések, karcolások eltüntetésére is, ezáltal bemutatható, hogy hogyan tündököltek új korukban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik