Tech

Felrobbant a Twitter: hallják egy gif hangját, pedig az néma

Mutatunk egy olyan gifet, amihez abszolút semmilyan hangot nem társítottak, mégis a felhasználók többsége megesküszik, hogy lüktetésre vagy puffanásra hasonlító hangot hall, miközben nézi. A jelenség nem egyedi, és tudományosan abszolút megmagyarázható - ettől függetlenül azért kissé ijesztő is.

Az alábbi gif első ránézésre teljesen átlagos, amíg rá nem jövünk, hogy teljesen néma, mi pedig mégis halk lüktetést, dobbanást vagy puffanást hallunk minden egyes alkalommal, amikor az ugrókötelező villanypózna földet ér, annak ellenére, hogy az animáció teljesen néma:

https://twitter.com/lisadebruine/status/937105553968566272?

A jelenség okát az érzékrendszereink működésében kell keresni. Christopher Fassnidge, a Londoni Egyetem kutatója elmondta, hogy ez az illúzió a szinesztéziához kapcsolható, ami a különböző érzékek összemosódását jelöli – a gif esetében például a látásét és a hallásét.

A szinesztéziának nevezett mentális jelenségnek különböző fokozatai vannak, a legtöbbször a különleges esetekről esik csak szó, mint amilyen Nikolai Rimsky-Korsakov zongorista érzékelési módszere is, amikor szó szerint színekként is látja a hangokat. Egy bizonyos fokú szinesztéziával azonban mindenki rendelkezik, hiszen életünk során megtanuljuk, hogy bizonyos látási ingerekhez hang is tartozik: egy labda pattogásához a pattogás hangja, a tapsoláshoz a taps hangja. Az agyunk azonban néha már akkor is hozzátársítja a hangokat a képekhez, ha valójában maga a hang nem is létezik – ez történik a gif esetében is.

Sokszor észre sem vesszük, mi történik

Fassnidge egyébként vizuálisan kiváltott hallási válasznak (visually-evoked auditory response, vEAR) nevezi a jelenséget, kutatócsoportja ezzel is foglalkozik jelenleg Londonban. Kimutatták, hogy az emberek legalább 20 százaléka megtapasztalja ezt az enyhe szinesztéziát életében, sokszor úgy, hogy észre sem vesszük, hiszen a fejünkben halljuk az adott hangot akkor is, ha az valójában nincs is jelen. A szinesztézia többi formájával mindössze az emberiség 2-6 százaléka találkozik, így viszonylag gyakorinak mondhatjuk a vEAR jelenségét.

Az is tanúsítja, hogy hányszor átsiklunk a vEAR felett, hogy ez az ugrókötelező póznákról készült gif már 2008 óta kering az interneten, de csak most, a múlt hétvégén vettük észre azt, hogy az egyértelműen néma animáció milyen hanghatással jár együtt.

(Kiemelt fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik