Élet-Stílus

Érzi betegei fájdalmát egy orvos

A bostoni neurológus olyan bensőséges kapcsolatot képes kialakítani betegeivel, mint kollégái közül csak kevesen.

Tükör-érintéses szinesztézia: így hívják azt a rendkívül ritka jelenséget, amit a bostoni Massachusetts General Hospital neurológusa, dr. Joel Salinas születése óta tapasztal. Hogy a meglehetősen furcsa állapot, ami azzal jár, hogy az érintett saját testén is érzi ami mások testével történik, mennyire ritka, jól példázza, hogy a statisztikák szerint a bolygónk lakosságának mindössze 1-2 százalékát érinti.

Dr. Joel Salinas a WBZ-TV-nek elmondta, gyerekkorában azt hitte, mindenki éppúgy működik mint ő. “Ha valakit megöleltek a közelemben, éreztem én is az ölelést. De ugyanez a helyzet akkor is, ha valakit megütnek úgy, hogy azt látom” – magyarázza a doktor, majd hozzáteszi, gyakornok volt még, mikor furcsa betegsége először okozott komoly gondot neki.

“Az egyik páciensemnek műtéti úton el kellett távolítanunk a karját. Ott voltam, végignéztem a műtétet, és közben úgy éreztem, mintha a sebészek közben az én kezemet is eltávolították volna” – mondja, majd hozzáteszi, az évek során megtanulta kordában tartani ezeket a nem várt érzéseket. “Az érintettek közül sokaknak nem sikerül mindez: depressziósak lesznek, pánikrohamok gyötrik őket egész addig, míg végül már emberek közé se mernek menni.”

A doktor a hírcsatorna kérdésére elmondta, noha nem pusztán az érzés miatt lett orvos, úgy véli, különleges képessége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy jobb orvos lehessen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik