Tech

Tiltólistára kerülhet az iPhone X, perlik az Apple-t

Elfajult a techóriások csatája: a Qualcomm szerint az Apple illegálisan használja az általuk szabadalmaztatott technológiákat.

Ráerősít a Qualcomm az Apple-lel való összetűzésre az iPhone X kapcsán. Három új panaszt nyújtott be a chipgyártó az illetékes amerikai bíróságon további 16 szabadalmuk miatt, amelyet a vád szerint megsértettek a cupertinóiak.

Eszerint jogtalanul eltulajdonított technológiának számít, ahogy az új iPhone kezeli a mobilfrekvenciákat, és ahogy menedzseli az üzemdiőt. A Qualcomm szerint a jó öreg Palm Pre felületét is lekoppintotta az Apple, azzal hogy az iPhone X telefonon egyetlen suhintással hozhatjuk fel az appok különböző ablakait, vagy hogy a kijelzőn való érintéssel tud autofókuszálni a kamera – ez a vád szerint egy 2014-es szabadalmukat sérti.

A 16-ból 5 szabadalmat az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (ITC) is vizsgál, a szervezet pedig akár be is tilthatja az Intel chipekkel felszerelt iPhone-ok amerikai importját.

A két techóriás csatája nem most kezdődött, alapvetően abban nem értenek egyet, hogy az Apple-nek mennyit kéne fizetnie az általuk használt Qualcomm-fejlesztésekért. Az Apple szerint az iPhone-okban felhasznált Qualcomm chipek aránya alapján kéne a díjat meghatározni, a chipgyártó szerint azonban a készülék értéke alapján kéne az összeget megállapítani.

A mostani eljárással azt akarja igazolni a Qualcomm, hogy az Apple nem csak a chipjeiket használja fel az iPhone-okban, de más fejlesztéseiket is.

(Kiemelt fotó: Christoph Dernbach/dpa)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik