Mobil

Még egy tízéves is át tudta verni az iPhone X arcfelismerőjét

Nemrég írtuk: a FaceID átverhető egy maszkkal, most pedig egy véletlen folytán derült ki, hogy a nagyon hasonló arcvonásokkal rendelkező családtagok ellen sem nyújt maximális biztonságot, hiába állította ennek ellenkezőjét egy videó, amin ikrek sem jártak sikerrel.

Az Apple által hihetetlenül biztonságosnak kikiáltott, az iPhone X-ben először alkalmazott FaceID arcfelismerő rendszert nem egyszerű meghackelni – feltéve, ha profi hacker vagy, esetleg egy tízéves gyerek, aki nagyon hasonlít az anyjára (vagy akinek a telefonjába be akar jutni).

Attaulah Malik és Sana Sherwani fedezte fel, hogy ötödikes fiuk, Ammar képes feloldani édesanyja telefonját a FaceID-n keresztül. Ez akkor derült ki, amikor a kissrác besétált a hálószobába, hogy megcsodálja az anyuka új iPhone X-ét, amin akkor már be volt állítva az arcfelismeréses rendszer. „Nincs rá mód, hogy feloldd a telefont” – mondta neki az édeasapa, Malik (aki maga is informatikai szakértő), és felajánlotta a fiának, hogy nézze csak meg. Egészen ironikus, hogy miután a kisfiú pár pillanatra a mobilra nézett, ennek ellenkezője történt.

Egy bizarr maszkkal simán kijátszható az iPhone X arcfelismerője
Mégsem olyan szuperbiztonságosnak az annak kikiáltott FaceID arcfelismerő rendszer.

A tízéves Ammar örvendezett, a szülők kevésbé.

Eleinte viccesnek tűnt, de aztán nem lett az. A feleségem és én egyfolytában üzeneteket küldünk egymásnak napközben, és vannak köztük olyan dolgok, amiket a fiunknak nem biztos, hogy látnia kéne. A feleségemnek most törölnie kell azokat az üzeneteket.”

mondta az édesapa a Wirednek.

Mindezt videóra is vették, bizonyítva, hogy a kisfiú bármennyiszer képes feloldani az anya mobilját.

Megpróbálták az apa telefonjával is, de ott mindössze egy esetben sikerült, a többi próbálkozáskor nem működött.

A Wired kérésére a férj azt tanácsolta Sherwaninak, hogy szkenneltesse be ismét az arcát, ezután Ammar már nem tudta feloldani a mobilt. Pár órával később ismét újra elvégezte a letapogatást beltérben, éjszakai fényviszonyok közt, ahogy azt legelőször is tette. Ekkor derült ki, hogy ez lehetett a baj.

Ammarnak ekkor a harmadik alkalomra sikerült feloldani a mobilt, utána a hatodik próbálkozáskor járt ismét sikerrel. Malik szerint a telefon mesterséges intelligenciája idővel megtanulta Ammar hasonló arcvonásait is, azokhoz mondhatni hozzászokott, ezért sikerült később összetéveszteni az anya arcával, aki gyenge fényviszonyok közt állította be a rendszert.

KÖLTSÉGES JÁTÉKKÁ VÁLHAT

A FaceID rendszer hibalehetősége az Apple állítása szerint egy az egymillióhoz, és egy korábbi videó alapján még a megszólalásig hasonlító ikrek sem fognak ki rajta.

Ikrekkel tesztelték az új iPhone X arcfelismerőjét
Nagyon megbízhatónak tűnik az Apple-mobilja a tesztek alapján.

Nemrég ennek ellenére vietnámi biztonsági kutatóknak sikerült egy olyan, a telefon tulajdonosának arcához hasonlító maszkot készíteni, amivel becsapták a mobilt, a tízéves kisfiú példája viszont ennél is egyedibb.

„Nem akarjuk letiltani a FaceID-t, mivel nagyon kényelmes megoldás. De ez az eset sérti a privátszférát” – magyarázza Malik, aki maga is informatikai szakember. A telefonba bejutva a családtag is visszaélhet az alkalmazásokkal, bankkártyaadatokkal.

Ha a fiam hozzáfér a feleségem telefonjához, és ha a készüléken megtalálhatók a szükséges appok, akkor jégkrémet vásárolhat magának, vagy bármit amit csak szeretne”

– magyarázza.

Leszögezte, a fiuk jó gyerek, nagyon jól tanul, és nem élne vissza az édesanyja mobiljával. De azért, na!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik