Tech

A robotok nem elveszik, segítenek megtalálni a munkát

A munkakeresés, a fejvadászcégek és a HR területére is beférkőzik a mesterséges intelligencia: már létezik olyan weboldal, ahol a gépi tanulásos rendszerek keresik meg a munkavállaló számára a legmegfelelőbb munkahelyet, és a munkáltató számára a legmegfelelőbb munkavállalót. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a HR munkakör teljesen ki fog halni.

A mesterséges intelligencia és a robotika előretörése, valamint a munkaerőpiac helyzete közötti összefüggésről mindenki mást gondol: van, aki szerint nem kell aggódnunk, hiszen az ipari forradalmat is átvészeltük valahogy, de van, aki úgy gondolja, hogy ez most teljesen más helyzet, és igencsak átalakul majd a piac, amire nem tudunk elég gyorsan válaszolni.

Azt, hogy kinek lesz igaza, valószínűleg csak az idő fogja eldönteni, de egy dologban, úgy tűnik, mindenki megegyezik: a könnyen automatizálható, adatokon alapuló munkakörök vannak a legnagyobb veszélyben.

Ez pedig a fejvadászcégeket és a munkaerő-toborzást is érinti: a szektor dolgozóinak sokszor több száz önéletrajzot kell átbogarászniuk, hogy megtalálják a legmegfelelőbb jelölteket, majd ezután még személyes interjúkon is ki kell választaniuk a legjobbakat.

A munka jó része könnyedén automatizálható, a folyamat pedig el is kezdődött az olyan weboldalakkal, mint például a Woo.

A mesterséges intelligencia besegít

A toborzási piac borzasztó pénznyelő:  csak az Egyesült Államokban 200 milliárd dolláros platformot jelent, a beleölt energia és pénz 95 százaléka pedig elveszik – hiszen a levadászott és interjúztatott alanyok közül csak egyet vehetnek fel végül gyakorlatban is a céghez.

A Woo válasza a problémára az önmagukat és egymást tanító algoritmusok, amelyek gépi tanulás segítségével párosítják össze a munkakeresőket a munkaadókkal. A Woo olyan vezető toborzóktól veszi a viselkedési és gyakorlati információkat, akik a Google és a Facebook számára is találtak már alkalmazottakat. Ezek az információk azonban csupán a kiindulási pontot adják meg az algoritmusok számára, onnantól saját magukat tanítják a begyűjtött tapasztalatok alapján.

A Woo fő toborzója jelenleg a Helena nevű mesterséges intelligencia, akivel együtt dolgozva egy hús-vér emberekből álló HR-csapat végzi a munkát – egyelőre.

Fotó: Pixabay

A Woo nem az egyedüli platform, ahol a mesterséges intelligencia részben átveszi a fejvadászok szerepét: a Belong nevű indiai startup például egy adott munkára jelentkező munkavállalók adatait gyűjti be, majd rangsorolja őket aszerint, hogy melyik munkára lennének a legalkalmasabbak.

A jövőben pedig egyre több területen átveszik majd az irányítást a robotok a toborzáson belül is – de ez még nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem lesz szükség az emberi munkára a fejvadászpiacon.

Gyerekjáték lesz a munkakeresés a jövőben

Liran Kotzer, a Woo alapítója szerint ez a változás sokkal inkább jó, mint ijesztő: a mesterséges intelligenciára alapuló HR kiküszöböli az emberi hibákat, és előítéletektől, valamint szubjektív véleményektől mentes ítéletet hoz.

A jövőben olyan könnyű lesz munkahelyet váltani, hogy csak azt mondjuk: Bostonban akarunk dolgozni, 160 ezer dollárt keresni és az MI szektorban dolgozni, majd a számítógép már meg is mondja, hol kezdhetünk hétfőn

– fejtette ki a Forbes-nak.

Bár elég hihetetlennek tűnik, a gépi tanulásra támaszkodó algoritmusok tényleg nagyon felgyorsíthatják a munkakeresési folyamatokat, és összeköthetik a munkakeresőt a dolgozó után kutató munkáltatóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik