Tech
Young man at home learning new language with computer.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy az egyetemeken nem kéne laptopon jegyzetelni

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 11. 27. 16:21

Korábban a témában:

A laptopok és táblagépek már elterjedt eszközöknek számítanak az egyetemi előadótermekben, és ugyan talán alkalmasabbnak tűnhetnek a gyors jegyzetelésre, ez nem jelenti azt, hogy hatékonyabb segítséget nyújtanak a tanulásban.

A Princeton Egyetem és a Kaliforniai Egyetem kutatói által végzett kísérletek során kiderült, hogy a laptopot használó diákok kevésbé értették meg az előadáson elhangzott anyagot azokhoz képest, akik a hagyományos füzet és toll páros mellett maradtak, ez pedig megmutatkozott a vizsgákon elért eredményeken is.

3243570 11/26/2017 Participants in the Russian nationwide geographical dictation at the Transbaikal State University. Evgeny Yepanchintsev/Sputnik
Forrás: AFP

A laptopot használó hallgatók jegyzetei inkább az órán elhangzottak másolatának tűntek, míg a kézzel írók tömör tételmondatokat vetettek papírra. Mivel az előadást nem tudták szóról-szóra leírni, ezért az agynak szelektálnia kellett az információk közt, ezáltal azok jobban rögzültek is.

A York Egyetem és McMaster Egyetem korábbi kutatásai azt is kimutatták, hogy azok, akik a laptopon nem az előadáshoz kapcsolódó tartalmakat, mondjuk sorozatokat, cikkeket böngésztek, nem oly meglepő mód alig emlékeztek valamire, és a figyelemelterelő eszköz a hozzájuk közel ülőkre is kihatással volt.

Korábban azt is egyértelműen bizonyították, hogy a kézzel írás már csak azért is áldásosabb választás, mert fejleszti a motorikus képességeket, a memóriát és a kreativitást.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.