Tech
Young man at home learning new language with computer.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy az egyetemeken nem kéne laptopon jegyzetelni

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 11. 27. 16:21

Korábban a témában:

A laptopok és táblagépek már elterjedt eszközöknek számítanak az egyetemi előadótermekben, és ugyan talán alkalmasabbnak tűnhetnek a gyors jegyzetelésre, ez nem jelenti azt, hogy hatékonyabb segítséget nyújtanak a tanulásban.

A Princeton Egyetem és a Kaliforniai Egyetem kutatói által végzett kísérletek során kiderült, hogy a laptopot használó diákok kevésbé értették meg az előadáson elhangzott anyagot azokhoz képest, akik a hagyományos füzet és toll páros mellett maradtak, ez pedig megmutatkozott a vizsgákon elért eredményeken is.

3243570 11/26/2017 Participants in the Russian nationwide geographical dictation at the Transbaikal State University. Evgeny Yepanchintsev/Sputnik
Forrás: AFP

A laptopot használó hallgatók jegyzetei inkább az órán elhangzottak másolatának tűntek, míg a kézzel írók tömör tételmondatokat vetettek papírra. Mivel az előadást nem tudták szóról-szóra leírni, ezért az agynak szelektálnia kellett az információk közt, ezáltal azok jobban rögzültek is.

A York Egyetem és McMaster Egyetem korábbi kutatásai azt is kimutatták, hogy azok, akik a laptopon nem az előadáshoz kapcsolódó tartalmakat, mondjuk sorozatokat, cikkeket böngésztek, nem oly meglepő mód alig emlékeztek valamire, és a figyelemelterelő eszköz a hozzájuk közel ülőkre is kihatással volt.

Korábban azt is egyértelműen bizonyították, hogy a kézzel írás már csak azért is áldásosabb választás, mert fejleszti a motorikus képességeket, a memóriát és a kreativitást.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.