Tech

Botrány alakult ki a Google kalóriaszámlálója körül

A Google folyamatosan tesztel új funkciókat a Térképekben, ezeket jellemzően az iOS-es eszközök felhasználói próbálhatják ki az elsők közt. Legutóbb egy olyan kalóriaszámláló funkciót tett elérhetővé szűk körben a keresőóriás, ami megmutatta, hogy egy adott útvonal során hány kalóriát égethetnek el a felhasználók, ha a sétát választják autózás vagy tömegközlekedés helyett.  Emellett azt is jelezte az app, hogy a kalóriák hány rózsaszín mini muffinnak felel meg (egy muffin 110 kcal), ezzel eredeti céljuk az egészségesebb életmódra való ösztönzés volt.

A funkció viszont felhördülést váltott ki a közösségi médiában, mivel azt inkább frusztrálónak ítélték meg a felhasználók. Ugyan más navigációsnak appnak, például a Citymappernek is van kalóriaszámlálója, a pink színű minisütemény felidegesítette az internet népét, többek szerint a cég ezzel fat shaminget követ el, ami ráadásul a nők ellen irányul.

https://twitter.com/KhushAndOJ/status/920026657985056774

A legtöbbeket az zavarta, hogy kikapcsolni sem tudják az újítást, és rávilágítottak arra is, hogy az információ káros hatással bír az étkezési gondokkal küzdők számára, akik csak el szeretnének jutni egyik helyről a másikra anélkül, hogy süteményeket kéne látniuk.

A Google ráadásul nem vette figyelembe a kalkulációnál a felhasználók olyan jellemzőit, mint a kor, a nem és a testsúly, amelyek ismerete szükséges a pontos érték meghatározásához. Helyette az app mindig egy „átlagos” értéket vett alapul, de azt nem pontosította, hogy ez alatt mit ért.  A keresőóriás végül úgy döntött, hogy egy hét után eltávolítja a fejlesztést az iOS-es appokból, így kérdéses, hogy látjuk-e azt viszont valaha és milyen formában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik