Tech

Nemzeti kriptopénzt vezetnek be az oroszok

Már több mint egy éve lehet arról hallani, hogy Oroszország olyan kriptopénzt vezethet be, amit saját maga felügyel és szabályoz. A helyi lapok forrásai szerint Nyikolaj Mikiforov kommunikációs miniszter megerősítette, hogy elkezdik egy digitális valuta bevezetését, ami ugyan blockchain technológián alapul, de teljes egészében az orosz központi bank által felügyelt. A cél ezzel az, hogy ne külföldi pénzpiac befolyásolja az orosz online gazdaságot.

A rubel virtuális megfelelőjét, a “kriptorubeleket” az orosz központi bank fogja kibocsátani és követni, nem lehet majd számításokkal bányászni úgy, ahogy például a bitcoint. A kriptorubeleket valódi rubelekre lehet majd beváltani, kérdés, hogy a gyakorlatban ez milyen keretek közt lesz kivitelezhető. A pénzmosást és a devizamanipulációt viszont azzal tervezik megelőzni, hogy átváltáskor hivatalos dokumentummal kellene igazolni a digitális pénz származását, máskülönben 13 százalékos adóval terhelik a digitális érméket. 

Elvira Nabiullina, a központi bank vezetője elnöke múlt héten közölte, hogy Oroszországban be fogják tiltani a bitcoint és más kriptodevizát magánszemélyeknek forgalmazó weboldalakat. Az orosz pénzügyi tárca és a központi bank az év végéig fogja kidolgozni a kriptodeviza-forgalmat szabályozó törvény alaptervezetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik