Tech

Megint hamis számlaértesítőket küldözgetnek a Telekom nevében

Semmiképpen ne vegye komolyan, ha egy furcsa számlaértesítőt kap e-mailben a Telekomtól, a csalók ismét adathalászlevelekkel támadnak, ahogyan pár hónapja is. Elmondjuk, mire érdemes figyelni.

Olvasónktól kaptuk a levelet, miszerint a Telekom nevében kapott egy olyan számlaértesítőt tartalmazó e-mailt, ami gyanús linkre vezet. Pár hónapja egy ugyanilyen esetről számoltunk be, és többször előfordul az is, hogy az adathalászok nyereményjátékra, adategyeztetésre hivatkozva próbálják kicsalni az ügyfelek személyes adatait.

Mi az az adathalászat?

Az adathalászat (phishing) az egyik legklasszikusabb internetes csalási forma, mellyel a csalók célja, hogy megszerezzék személyes adatainkat és ezekkel törvénytelen, nekünk kárt okozó cselekményeket hajtsanak végre.

Aki úgy gondolja, hogy első ránézésre sem tűnik hivatalosnak a Telekomtól érkezett e-mail vagy sms, érdemes felkeresnie a szolgáltató fórumán található Veszélyzóna aloldalt, mert sok ügyfél itt hívja fel a figyelmet arra, hogy ő is találkozott hasonlóval.

A Telekom megkeresésünkre az alábbi tájékoztatást adta:

“Azok között, akik ilyen levelet kaptak, vannak Telekom ügyfelek, de feltehetően más szolgáltatók ügyfelei is kaphattak ilyen e-mailt. A Telekom, amint észlelte a támadást, azonnal megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket, és az érintett IP címet letiltotta. Sajnos azonban nem kizárható, hogy más IP címről megismétlődik a támadás. Éppen ezért a Telekom kéri ügyfeleit, fokozott figyelemmel kezeljék a hasonló e-maileket. “

A hamis számlaértesítő teljesen megegyezik a májusban küldött adathalászlevéllel, így néz ki:

A hasonló e-maileket érdemes fenntartásokkal kezelni, erről a szolgáltatás részletes tájékoztatást ad honlapján is. Rögtön gyanúra adhat okot a rossz helyesírás, a félregépelések, a magyartalan szöveg, a be nem fejezett mondatok.

Amit mindenképp tudni kell dióhéjban, ha ilyennel találkozunk:

  • A Magyar Telekom (T-Systems, illetve korábban T-Home, T-mobile, T-Com, T-Online, T-Kábel márkák) soha nem küld elektronikus levélben számlákat, illetve nem kér felhasználóneveket, jelszavakat, előfizetői adatokat.
  • Ellenőrizzük a belépési oldal címét (URL-t), és soha ne lépjünk be oda, ha az gyanús (pl. nincs benne a szolgáltató neve: telekom.hu; t-systems.hu, vagy ha nem .hu-ra végződik).
  • Ne kattintsunk a linkre, inkább használjuk a biztonságosabb útvonalakat (böngésző könyvjelzőt, keresőt, kézi beírást, stb.)!
  • Ne válaszoljunk az ilyen jellegű e-mailekre, és semmilyen módon ne adjuk meg adatainkat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik