Pénzügy

Még több banki ügyfél van veszélyben

Nem zárható ki, hogy újabb bankok ügyfeleit is megkeresik - figyelmeztetett Binder István szóvivő.

A jegybank kedden arra figyelmeztetett, hogy három jelentős magyarországi bank ügyfeleit érte adathalász-támadás. Szerdára négyre nőtt az érintett pénzintézetek száma. Az MNB felügyeleti szóvivője az InfoRádiónak azt mondta, a bűnözők egy ötödik ellen is támadást készíthettek elő.

Számos ügyfél fordult hozzánk, mostanáig négy bank ügyfeleit támadták, de a csalók szerverein egy ötödik klónozott oldala is szerepelt, tehát további kísérletekre készültek. Nem zárható ki, hogy újabb bankokat keresnek meg. Egy-egy banktól többtucatnyi jelzés érkezett, de nagyon sok ügyfél – nagyon helyesen – olvasatlanul törölte az ilyen leveleket.

Binder István közölte: többtucatnyi jelzést kaptak azoktól, akiknek titkos adatait e-mailben és sms-ben kaparintanák meg a támadók.

Korábban is voltak adathalász-támadások magyar bankok ügyfelei ellen. A mostani, júniusban kezdődött sorozat egyedisége, hogy meglehetősen koncentráltan történik.

Újdonság az is, hogy az e-mail üzenetek után megjelentek az SMS-ek, egy alkalmazás letöltésére is felszólítják az ügyfeleket, hogy az SMS-kódokat el tudják téríteni – tette hozzá Binder István.

Jól vizsgázott a magyarországi ügyfélkör és a bankok is, amelyek azonnal tájékoztatták a támadásokról az ügyfeleiket. Ha a támadás mégis megtörténne, célszerű haladéktalanul a bankhoz fordulni, hogy lezárják az utakat.

A szóvivő szerint a magyarországi bankok soha nem kérik el ügyfeleik titkos adatait, kizárólag személyesen, például a fiókban történik egyeztetés, ha valaki ilyen levelet kap, biztos lehet benne, hogy csalók írták. A bűnözők ráadásul éppen arra hivatkoznak, hogy biztonsági réseket akarnak megszüntetni, illetve az ügyfelek személyes adatait és tranzakcióit kívánják megvédeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik