Gazdaság

Hamis számlaértesítőket küldözgetnek a Telekom nevében

internetes csalás (internet, csalás, )
internetes csalás (internet, csalás, )

Aki ilyen, vagy ehhez hasonló e-mailt kap (Tárgy: Számlaértesítő), véletlenül se vegye komolyan, mert átverésről, adathalászatról van szó:

A Telekom megkeresésünkre azt válaszolta, sajnos időként felbukkannak ilyen típusú adathalász levelek. A nyelvezet egy másik esetben is eléggé árulkodó volt:

Adathalászok zaklatnak a Telekom nevében
Első ránézésre úgy tűnik, mintha fizetési felszólítás érkezett volna a telefontársaságtól. De nem az.

Emiatt is kérik ügyfeleiket, hogy a hasonló e-maileket fokozott figyelemmel kezeljék. Erről részletes tájékoztatást adnak honlapjukon is.

A lényeg:

Az adathalászat (phishing) az egyik legklasszikusabb internetes csalási forma, mellyel a csalók célja, hogy megszerezzék személyes adatainkat és ezekkel törvénytelen, nekünk kárt okozó cselekményeket hajtsanak végre.

  • A Magyar Telekom (T-Systems, illetve korábban T-Home, T-mobile, T-Com, T-Online, T-Kábel márkák) soha nem küld elektronikus levélben számlákat, illetve nem kér felhasználóneveket, jelszavakat, előfizetői adatokat.
  • Ellenőrizzük a belépési oldal címét (URL-t), és soha ne lépjünk be oda, ha az gyanús (pl. nincs benne a szolgáltató neve: telekom.hu; t-systems.hu, vagy ha nem .hu-ra végződik).
  • Ne kattintsunk a linkre, inkább használjuk a biztonságosabb útvonalakat (böngésző könyvjelzőt, keresőt, kézi beírást, stb.).
  • Ne válaszoljunk az ilyen jellegű e-mailekre, és semmilyen módon ne adjuk meg adatainkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik