Tech

Japánban már robot is helyettesítheti a papot a temetéseken

Az elöregedő japán társadalomban egyre többen halnak meg, de nincs elég pap. Mivel mással helyettesítenék őket, ha nem robottal.

A Softbank nevű cég Pepper nevű humanoid robotjáról korábban már sokat hallhattunk, Japánban a mindennapok részévé vált. A 120 centiméter magas, 28 kilogramm súlyú Pepper a világ első olyan robotja, amely képes az emberek érzelmi reakcióinak és testbeszédének olvasására. Használják már bolti és reptéri kisegítőként, pultosként, illetve kórházakban idősek gondozására. Most egy újabb szerepet találtak neki: buddhista papot helyettesíthet temetési ceremóniákon.

A Life Ending Industry nevű tokiói temetkezési expón mutatták be, hogy a szerkezet miként tudja robothangon kántálni a szútrákat, miközben dobol. A szoftvert a műanyagokkal foglalkozó Nissei Eco írta hozzá. Pepper mindemellé csuhába öltöztethető, és élőben streamelheti az eseményt azoknak, akik nem tudnak jelen lenni a búcsúztatón.

A japán társadalom elöregedésének következtében folyamatosan növekszik a temetkezési ipar a szigetországban, egyre több papra van szükség. A temetési robot helyettesítheti őket abban az esetben, ha éppen nincsen szabad ember, aki levezényelné a ceremóniát.

Pillantson be a jövőbe, Japánban már a robotok a mindennapok részei
Pepper a világ első olyan robotja, amely képes az emberek érzelmi reakcióinak és testbeszédének olvasására.

A robot ráadásul olcsóbb is: Peppert 50 ezer jenért (kb. 118 ezer forint) lehet felbérelni egy alkalomra, míg egy emberi pap 240 ezer jenért (kb. 570 ezer forint ) dolgozik. Egy átlagos temetés Japánban háromszor annyiba kerül, mint az Egyesült Államokban.

Elég nevetséges a világ első robotpapja
Misét még nem celebrál, de bárkinek oszt áldást, a világító karjait a magasba emelve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik