Tech
VATICAN CITY, VATICAN - FEBRUARY 26:  A priest stands next to St Peter's Basilica on February 26, 2013 in Rome, Italy. The Pontiff will hold his last weekly public audience on February 27, 2013 before he retires the following day. Pope Benedict XVI has been the leader of the Catholic Church for eight years and is the first Pope to retire since 1415. He cites ailing health as his reason for retirement and will spend the rest of his life in solitude away from public engagements.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

Elég nevetséges a világ első robotpapja

Birkás Péter
Birkás Péter

újságíró. 2017. 05. 30. 15:52

Luther Márton Wittenbergben indította el a protestáns reformációt, és ötszáz évvel később újabb forradalom készül a híres városban: munkába állt a világ első „robotpapja”, ami égbe emelkedő, világító kezekkel osztja az áldást.
Korábban a témában:

A nagyon ötletesen BlessU-2-ra keresztelt gépet az Evangélikus Egyház fejlesztette, és a robotot a protestáns reformációról elhíresült Wittenbergben helyezték üzemben, méghozzá az óváros egyik templomában.

A „robotpap” misét celebrálni ugyan még nem tud, és gyónni sem lehet neki, de azért így sem teljesen haszontalan – áldást például bárkinek szívesen oszt. A kicsit nevetséges gépezet egyébként egy hatalmas fémdoboz, fejjel, LED-es szájjal és mozgó karokkal, a mellkasán egy képernyővel, amit megérintve bárki „meleg fogadtatásban” részesül, és a gép rögtön megkérdezni, hogy női avagy férfi hangon szeretnénk-e áldásban részesülni.

Ha sikerül válaszolnunk, akkor jön a következő kérdés („Milyen áldásban szeretnél részesülni?”), és ha sikerül választanunk, megkezdődik a mutatvány: BlessU-2 felemeli gépkarjait, amik még világítani is tudnak, elereszt egy szintén kuncogásra ösztönző gépmosolyt, majd egy „Isten áldjon és oltalmazzon!” után géphangon eldarál egy bibliai idézetet.

Az áldást követően ráadásul még arra is van lehetőség, hogy a gép által megáldott és útjára bocsátott „felhasználó” kinyomtassa a robot által előadott sorokat, mintegy lelki útravaló gyanánt.

Sebastian von Gehren, az egyház szóvivője szerint a gép lényegében egy kísérlet, ami eszmecserére ösztönözheti az embereket. A szóvivő ugyanakkor elismerte, hogy sokan (főleg a hívők) nem szeretnének áldást egy géptől, és Gehren azt sem tartja valószínűnek, hogy a jövőben robotok cserélnék le a valódi papokat a templomokban.

Ha pedig BlessU-2 valamiért ismerősnek tűnne, az nem a véletlen műve, hiszen ha nem is olyan nagyon, de a robot mégiscsak emlékeztet a Futurama című animációs sorozat egyik legendás karakterére, a szintén pap és szintén gép Tisztelendő Lionel Prédikátorrobotra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.