Tech tesztlabor

Dobszóra igázza le a világot az imádnivaló apró törzs

Birkás Péter
Birkás Péter

újságíró. 2017. 08. 03. 17:00

Lassan egy évtizede, hogy a Patapon című ritmusjáték meghódította a kézikonzolosok szívét, idén pedig újra dübörögnek a csatába szólító dobok, hiszen megjelent a program feljavított verziója. A látvány már 4K-ban pompázik, az élmény pedig ugyanolyan üdítő, mint kilenc évvel ezelőtt.
Korábban a témában:

A Patapon eredetileg 2008 februárjában jelent meg, a Sony akkoriban még igencsak népszerű kézikonzoljára, a PlayStation Portable-re, és a Japan Studios fejlesztése azon kiváló programok sorát bővítette, amikért érdemes volt beruházni egy PSP-re.

A játékot imádta a kritika, a játékosok szintén rajongtak érte, így nem csoda, hogy két folytatás is készült hozzá. A PSP, és az utódjának szánt PlayStation Vita csillaga ugyan már leáldozott, de a Patapon népszerűsége töretlen, hiszen a játék kiadásáért felelős Sony augusztusban megjelentette a feljavított változatot PS4-re. Az alapgépen Full HD-ban menetelhetünk, míg a PlayStation Pro modellen már 4K-ban élvezhetjük a Patapon Remastered egyedi játékmenetét.

RITMUSRA HÓDÍTUNK

Az újra kiadott program története roppant egyszerű: az egykoron jelentős Patapon törzs útját kell egyengetnünk az újabb diadal felé, méghozzá istenként, külső nézőpontból. A játék különlegessége, hogy az apró híveinket csak ritmikus, négy taktusból álló dobszólamokkal tudjuk irányítani.

Kezdetben csak arra van utasításunk, hogy a törzsünk előre haladjon (Pata-Pata-Pata-Pon), aztán megkapjuk a támadás dallamát (Pon-Pon-Pata-Pon), később pedig védekezhetünk (Chaka-Chaka-Pata-Pon), visszavonulhatunk (Pon-Pata-Pon-Pata), támadhatunk (Pon-Pon-Chaka-Chaka) és megidézhetjük a bekészített varázslatainkat (Don-DoDon-DoDon).

Patapon™ Remastered_20170725115402
Forrás: Sony

A négy különböző taktust a DualShock 4 kontroller megfelelő gombjaival (kör, X, háromszög, négyzet) tudjuk előcsalni, a trükk viszont az, hogy nem elég ész nélkül nyomkodni őket, a háttérben szóló zene ütemére kell cselekednünk, különben a törzs tagjai csak morcosan beszólnak nekünk.

Mindez elsőre nem tűnik nagy feladatnak,

de az események nyomon követése és a ritmus megtartása csak a játék elején egyszerű. Idővel egy ellenséges törzs és ház méretű szörnyek állják utunkat, és ilyenkor nemcsak arra kell figyelnünk, hogy időben „bedoboljuk” a megfelelő parancsokat, de ügyelnünk kell arra is, hogy kilenc hibátlan szólammal elérjük (majd megtartsuk) a „Fever” állapotot, ami jelentősen növeli a seregünk hatékonyságát.

Patapon™ Remastered_20170725123729
Forrás: Sony

STRATÉGIA

A cél minden pályán, hogy oldalirányban eljussunk A-ból B-be, útközben pedig ellenséges seregek, építmények és szörnyek elpusztítása szükséges. Legyen viszont bármennyire szuper ritmusérzékünk, mindent nem lehet megoldani „erőből”, olykor jól kigondolt taktikával kell nekivágni egy-egy szakasznak.

A Patapon – a ritmikus vezérlésen túl – elsőre nem tűnik valami bonyolult programnak, de sokkal többet rejt, mint amit a rajzfilmszerű külső alapján elsőre sejtenénk. A törzsünket különböző kasztba tartozó apróságok töltik meg (dárdás, pajzsos fejszés, íjas, lovas stb.), és nem mindegy, hogy mikor visszük harcba őket, sőt arra is figyelnünk kell, hogy lehetőleg a legjobb felszereléssel lássuk el a csapatunkat.

Ahogy haladunk előre, a program úgy állít elénk egyre durvább kihívásokat, és megfelelő sereg és felszerelés hiányában hiába vagyunk a dobok mágusai, a siker egyáltalán nem garantált.

Patapon™ Remastered_20170725125339
Forrás: Sony

A játékban viszont nemcsak harcolni, de vadászni is lehet, ilyenkor a gyakorlás mellett értékes nyersanyagok gyűjthetők az elejtett vadakból, szóval néha érdemes türelmesnek lenni, és extra energiát befektetve rákészülni a keményebb diónak számító ellenfelekre.

JÓL ÖREGEDETT

A Patapon a maga idejében zseniális játéknak számított, és az elmúlt kilenc évben semmit nem vesztett az erejéből és az egyediségéből. A felújított verzió kiválóan fest a 4K-s képernyőkön, a zene továbbra is varázslatos, a játékmenet pedig egyszerre szórakoztató és kihívásokkal teli.

Forrás: Sony

Az egyetlen probléma az újrakiadással, hogy a felbontás variálása mellett semmilyen újdonságot nem tartalmaz. Kiábrándító továbbá, hogy akadnak olyan videók (főleg az első indításkor), amik nem lettek az új hardverhez igazítva, így a tévénken PSP-s felbontásban „csodálhatjuk” az elmaszatolódó képeket.

Ezen felül az is üdvös lett volna a Sonytól, ha a Patapon eddigi három részét egybe csomagolva nyújtja át a játékosoknak, de ezeket a sirámokat leszámítva tényleg nehéz belekötni a remastered verzióba, hiszen remek élmény újra leülni a „dobok elé”, ráadásul végre azok is megismerkedhetnek a Pataponok varázslatosan színes világával, akik kilenc évvel ezelőtt valamiért kimaradtak a jóból.

A Patapon Remastered 2017. augusztus 1-jén jelent meg PlayStation 4, és 12 euróért tölthető le a PlayStation Network áruházából. Tesztünket a PlayStation 4 Prós változat alapján készítettük.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.