Tech tesztlabor

Dobszóra igázza le a világot az imádnivaló apró törzs

Lassan egy évtizede, hogy a Patapon című ritmusjáték meghódította a kézikonzolosok szívét, idén pedig újra dübörögnek a csatába szólító dobok, hiszen megjelent a program feljavított verziója. A látvány már 4K-ban pompázik, az élmény pedig ugyanolyan üdítő, mint kilenc évvel ezelőtt.

A Patapon eredetileg 2008 februárjában jelent meg, a Sony akkoriban még igencsak népszerű kézikonzoljára, a PlayStation Portable-re, és a Japan Studios fejlesztése azon kiváló programok sorát bővítette, amikért érdemes volt beruházni egy PSP-re.

A játékot imádta a kritika, a játékosok szintén rajongtak érte, így nem csoda, hogy két folytatás is készült hozzá. A PSP, és az utódjának szánt PlayStation Vita csillaga ugyan már leáldozott, de a Patapon népszerűsége töretlen, hiszen a játék kiadásáért felelős Sony augusztusban megjelentette a feljavított változatot PS4-re. Az alapgépen Full HD-ban menetelhetünk, míg a PlayStation Pro modellen már 4K-ban élvezhetjük a Patapon Remastered egyedi játékmenetét.

RITMUSRA HÓDÍTUNK

Az újra kiadott program története roppant egyszerű: az egykoron jelentős Patapon törzs útját kell egyengetnünk az újabb diadal felé, méghozzá istenként, külső nézőpontból. A játék különlegessége, hogy az apró híveinket csak ritmikus, négy taktusból álló dobszólamokkal tudjuk irányítani.

Kezdetben csak arra van utasításunk, hogy a törzsünk előre haladjon (Pata-Pata-Pata-Pon), aztán megkapjuk a támadás dallamát (Pon-Pon-Pata-Pon), később pedig védekezhetünk (Chaka-Chaka-Pata-Pon), visszavonulhatunk (Pon-Pata-Pon-Pata), támadhatunk (Pon-Pon-Chaka-Chaka) és megidézhetjük a bekészített varázslatainkat (Don-DoDon-DoDon).

Forrás: Sony

A négy különböző taktust a DualShock 4 kontroller megfelelő gombjaival (kör, X, háromszög, négyzet) tudjuk előcsalni, a trükk viszont az, hogy nem elég ész nélkül nyomkodni őket, a háttérben szóló zene ütemére kell cselekednünk, különben a törzs tagjai csak morcosan beszólnak nekünk.

Mindez elsőre nem tűnik nagy feladatnak,

de az események nyomon követése és a ritmus megtartása csak a játék elején egyszerű. Idővel egy ellenséges törzs és ház méretű szörnyek állják utunkat, és ilyenkor nemcsak arra kell figyelnünk, hogy időben „bedoboljuk” a megfelelő parancsokat, de ügyelnünk kell arra is, hogy kilenc hibátlan szólammal elérjük (majd megtartsuk) a „Fever” állapotot, ami jelentősen növeli a seregünk hatékonyságát.

Forrás: Sony

STRATÉGIA

A cél minden pályán, hogy oldalirányban eljussunk A-ból B-be, útközben pedig ellenséges seregek, építmények és szörnyek elpusztítása szükséges. Legyen viszont bármennyire szuper ritmusérzékünk, mindent nem lehet megoldani „erőből”, olykor jól kigondolt taktikával kell nekivágni egy-egy szakasznak.

A Patapon – a ritmikus vezérlésen túl – elsőre nem tűnik valami bonyolult programnak, de sokkal többet rejt, mint amit a rajzfilmszerű külső alapján elsőre sejtenénk. A törzsünket különböző kasztba tartozó apróságok töltik meg (dárdás, pajzsos fejszés, íjas, lovas stb.), és nem mindegy, hogy mikor visszük harcba őket, sőt arra is figyelnünk kell, hogy lehetőleg a legjobb felszereléssel lássuk el a csapatunkat.

Ahogy haladunk előre, a program úgy állít elénk egyre durvább kihívásokat, és megfelelő sereg és felszerelés hiányában hiába vagyunk a dobok mágusai, a siker egyáltalán nem garantált.

Forrás: Sony

A játékban viszont nemcsak harcolni, de vadászni is lehet, ilyenkor a gyakorlás mellett értékes nyersanyagok gyűjthetők az elejtett vadakból, szóval néha érdemes türelmesnek lenni, és extra energiát befektetve rákészülni a keményebb diónak számító ellenfelekre.

JÓL ÖREGEDETT

A Patapon a maga idejében zseniális játéknak számított, és az elmúlt kilenc évben semmit nem vesztett az erejéből és az egyediségéből. A felújított verzió kiválóan fest a 4K-s képernyőkön, a zene továbbra is varázslatos, a játékmenet pedig egyszerre szórakoztató és kihívásokkal teli.

Forrás: Sony

Az egyetlen probléma az újrakiadással, hogy a felbontás variálása mellett semmilyen újdonságot nem tartalmaz. Kiábrándító továbbá, hogy akadnak olyan videók (főleg az első indításkor), amik nem lettek az új hardverhez igazítva, így a tévénken PSP-s felbontásban „csodálhatjuk” az elmaszatolódó képeket.

Ezen felül az is üdvös lett volna a Sonytól, ha a Patapon eddigi három részét egybe csomagolva nyújtja át a játékosoknak, de ezeket a sirámokat leszámítva tényleg nehéz belekötni a remastered verzióba, hiszen remek élmény újra leülni a „dobok elé”, ráadásul végre azok is megismerkedhetnek a Pataponok varázslatosan színes világával, akik kilenc évvel ezelőtt valamiért kimaradtak a jóból.

A Patapon Remastered 2017. augusztus 1-jén jelent meg PlayStation 4, és 12 euróért tölthető le a PlayStation Network áruházából. Tesztünket a PlayStation 4 Prós változat alapján készítettük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik