Tech

Emberi hanyagság keseríti meg a biciklis startup életét

Újabb kölcsönzős startup dolgát nehezíti meg az emberi természet, a hanyag biciklisek bárhol ledobálják az oBike kerékpárjait, sokszor a legrosszabb helyeken.

A londoniakat komolyan aggasztja az oBike nevű biciklimegosztó szolgáltatás működése, ami múlt héten indult el a városban. A szingapúri startup a hónap elején jelentette be, hogy 5500 darab kölcsönözhető biciklit helyez ki London utcáin, de már két nap alatt felfordulást okoztak a sárga biciklik.

A szolgáltatás lényege, hogy bárki használhatja az elektronikus zárral működő járműveket, amiket egy okostelefonos appal, és QR-kód beolvasásával lehet feloldani. A használatért 49 font alapdíjat, majd félóránként 50 pennyt kell fizetni.

A problémát az okozza, hogy a sárga bicikliknek nincsen kifejezetten saját tárolójuk (mint például nálunk a Bubiknak, vagy a Londonban sikeresen működő Santander Bike-nak), ami azt jelenti, hogy az út végeztével nem kell azokat visszavinni egy kijelölt állomásra, és sokan egyszerűen ott rakják le az eszközt, ahol leszálltak. Igaz, az app arra bátorítja őket, hogy lehetőség szerint azt bizonyos kijelölt helyeken tegyék meg. Az eszközöket GPS-szel követik, és miután a biciklis lerakja, zárolódik.

Hammersmith és Fulham kerületek hivatalai blogposztban kritizálták az oBike szolgáltatását, amiért a hirtelen felbukkant több száz bicikli jellemzően rossz helyeken bukkan fel, mintegy „teleszemetelve” a várost. Sokan az út közepén rakják le azokat, ezzel veszélyeztetve az emberek biztonságát.

A közösségi médiában is posztolni kezdték az emberek, hol bukkantak rá a legfurább helyeken a biciklikre. Találtak már trehányul lerakva kerékpárt egy építkezés közepén, a folyó mellett a sárban, vagy éppen a Victoria Park közepén. A rosszabbul járt darabok egyenesen a vízben végezték, egy ausztrál felhasználó tweetje szerint náluk sem bánnak finomabban a biciklikkel.

A kerületi polgármester arra szólították fel a céget, hogy egyeztessenek a városi tanáccsal, és távolítsák el a bicikliket a kerületből.

A gond nem az oBike-kal van, sokkal inkább a dokk nélküli megosztási modellel. Nemrég írtunk arról, hogy az esernyőkölcsönzős E-Umbrella startup is rosszul járt Kínában, majdnem teljes eszközkészletük elveszett az emberek hanyagsága miatt.

A cég egy olyan esernyőbérlő szolgáltatást indított el elsőként Kínában, aminek lényege, hogy a kihelyezett E-esernyőik közül bárki felkaphat magának egyet, ha éppen hazafele elkapja egy zuhé, persze némi összeg fejében. A cég viszont 300 ezer esernyőt vesztett el, mert ott szintén nincs hova visszavinni a kölcsönzött eszközt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik