Tech

Az emberi természetbe bukott bele majdnem egy kínai startup

Majdnem teljes eszközkészletét elvesztette az enyveskezű ügyfelek miatt az a kínai startup, akik bérlésre kínálnak esernyőket.

Ugyan a világon sokféle szolgáltatás tud működni megosztásos alapon (gondoljunk az Uberre, az Airbnb-re, vagy a különféle biciklis kölcsönzőkre), de úgy tűnik, hogy a recept nem válik be az esernyőknél. A kínai E-Umbrella nevű startup amúgy ígéretes ötletét keresztül húzta az emberi tényező.

A cég egy olyan esernyőbérlő szolgáltatást indított el elsőként Kínában, aminek lényege, hogy a kihelyezett E-esernyőik közül bárki felkaphat magának egyet, ha éppen hazafele elkapja egy zuhé, persze némi összeg fejében.

A legfrissebb adatok szerint a cég mindössze pár nap leforgása alatt 300 ezer esernyőt vesztett el az enyveskezű ügyfelek által, akik nem vitték vissza az eszközöket.

Az E-Umbrella májusban még úgy tervezte, hogy 30 millió esernyőt helyez ki Kínában, majd más országokban is, de a fordulat hatására teljesen meg kellett változtatni stratégiájukat.

Forrás: E-umbrella

A E-Umbrella megoldásának lényege, hogy a felhasználó egy okostelefonos app segítségével olvashatja be a kihelyezett esernyőn található QR-kódot, ezután oldódik fel az eszköz zára. A használatáért 19 jüan (755 forint) alapdíjat kell fizetni, ezen felül pedig félóránként 0,5 jüant (kb. 20 forint). Az esernyők gyártási költsége egyenként 60 jüan (kb. 2400 forint).

Ugyan a feloldós rendszert jól kitalálták a fejlesztők, többek szerint nem elég részletesek az arra vonatkozó instrukciók, hogy mégis miként kell visszaszolgáltatni a darabokat, miután kitisztult az idő, ezért sok elfoglalt felhasználó azt inkább eltette magának. Az sem tisztázott, hogy miféle szankciók érik azt, aki nem viszi vissza az eszközt, de a cég sem gondolt arra, hogyan kövesse le az eltűnt darabokat.

Nem ez az első alkalom, hogy ilyesmi történik. A Wukong Bicycle nevű biciklimegosztó kezdeményezésnek azért kellett lehúznia a rolót év elején, mert kerékpárjaik 90 százaléka tűnt el.

Az E-Umbrella vezetője az eltűnt esernyők ellenére sem pánikol, és bővülést tervez az év további részében,az új modellekbe pedig már GPS-t is raknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik