Tech

Egy weboldal megmondja, a robotok elveszik-e a munkánkat

A robotokkal kapcsolatban sok ember első gondolata az, hogy jönnek és elveszik a munkánkat. Sok helyen, főleg az ipari területeken ez már megfigyelhető trend, de mi lesz a többi szakmával? Egy weboldal megmondja.

A mesterséges intelligencia és a robotika fejlődésének következtében egyre elterjedtebb az automatizáció, azon jelenség, amikor az emberi munkaerőt robot, vagy szoftver váltja fel. Ezt a folyamatot más néven negyedik ipari forradalomnak is hívják.

Ennek kapcsán felmerül az aggodalom, hogy mely munkakörök lesznek azok a jövőben, amelyek esetében nem lesz szükség az emberre. A gyári, monoton munkákat már sok helyen ipari robotok végzik, de egyre többször hallani olyan szellemi munkákról, amiket szoftveres megoldással is el lehet már végezni.

Tényleg elveszik a robotok a munkánkat, de ez nem biztos, hogy baj
Lehet, hogy első hallásra riasztónak fog tűnni, mi vár ránk. Íme, hogyan fogunk tanulni, dolgozni, élni nem is olyan sokára.

Egy weboldal a legfrissebb statisztikák alapján mondja meg, mennyire kell tartanunk ettől. A Will Robots Take My Job nevű eszközt Dimitar Raykov és Mubashar Iqbal fejlesztette a hétköznapi érdeklődők számára: elég csak beírni  a szakmánkat (angolul), majd a legördülő listából kiválasztani a leginkább találó munkakört. A weboldalon megkapjuk eredményként, hogy hány százalék esély van arra, hogy robot töltse be a jövőben adott pozíciót.

Forrás: 24.hu

A riporteri és tudósítói munka esetében például 11 százalék esély van arra, hogy robotok végzik el a feladatot. A legveszélyeztetettebbek a pénztárosok, a kasszások esetében 97 százalékra mondható, hogy eltűnnek ma ismert formájukban.

Az eszköz emellett naprakész statisztikákat jelenít meg arról is, hogy a következő években miként alakulhat kereslet adott munkakörre, és hogyan változhat a bérezés a jelenlegi előrejelzések szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik