internet telefon (internetes bankolás)
Pénzügy

Felejts el mindent, amit eddig a bankolásról gondoltál!

Tetszik vagy sem, a negyedik ipari forradalom zajlik napjainkban, a digitalizáció olyan erővel tör utat magának, ami elől menekülni nem lehet. Az egyik legnyilvánvalóbb terület, ahol a változás szele beköszöntött, a bankolás.

Tőlünk nyugatabbra már nyithatunk bankszámlát a neten is, míg hazánkban egyelőre fizikai jelenlétre is szükség van, hogy a szerződés érvényes legyen. Az újgenerációs bankok (például N26) ráadásul nem állnak itt meg, az okostelefonunkat felhasználva gyakorlatilag mindent el tudunk végezni otthon a fotelben ülve. A néhány éven belül nálunk is realitássá váló témáról bővebben is szó lesz a Bankmonitor november 7-i díjátadó rendezvényén.

Megváltoztatja az életünket a digitalizáció

Elképesztő sebességbe kapcsolt a fejlődés az utóbbi bő 100 évben, sorrendben a negyedik ipari forradalomnál tartunk most, és ki tudja még mi vár ránk a következő évtizedekben. Tagadhatatlan, hogy a számítógépek elterjedése és fejlődése ágyazott meg a mai gyors fejlődésnek, viszont az internet megjelenése és az okoseszközök térnyerése hozta meg azt a kritikus tömeget, ami teljesen átformálja a mindennapjainkat.

A digitalizációval valóban teljesen más fokozatba kapcsolt a fejlődés. Megmosolyogtató példa, de jól jellemzi a helyzetet: ahhoz, hogy a televízió 50 millió felhasználóhoz eljuthasson, 13 évnek kellett eltelnie, viszont ahhoz, hogy a jól ismert Angry Birds mobiljáték hasonló tábort tudhasson magáénak, már csak 35 napra volt szükség. A gyorsaság viszont csak az egyik jelenség, ami a felhasználók számára vonzó lehetett.

ipariforradalomkep16110 Bankmonitor3

Az egyszerűség és a könnyű elérhetőség volt az, ami az internet és az okoseszközök párosításával azonnali változásokat indított el, és kényszerítette rá a vállalatokat, hogy ezen a téren igenis nagyon komoly pénzeket fordítsanak fejlesztésekre. Nem kellett évtizedeket vagy éveket várni az újdonságokra, ma már jószerivel havonta érkezik olyan meglepő bejelentés, ami kiütheti az eddig uralkodó megoldást a nyeregből. Például néhány éve kevesen gondolták, hogy a mobilunk válhat a legfontosabb eszközünkké, ami még a pénztárcánkat is értelmetlenné teszi, miközben ma már erre fel sem kapjuk a fejünket.

A bankfiók elfér már a kezemben

Ezernyi területet említhetnénk, ahol alapvető változások zajlanak le a digitalizációnak köszönhetően, mégis a legszembetűnőbb változás a bankolási szokásokat érinti majd, ami rámutat, hogy a bankok is csak ideig-óráig tudták távol tartani magukat az új trendtől. Ma már alapvető elvárás egy magára valamit is adó banknál, hogy legyen mobilon is elérhető verziója, de ez még csak a kezdet.

A válság után magához térő bankszektor egyre nagyobb összegeket fordít az okoseszközökön való megjelenésre, de nem is tehetnek mást, mert a trónkövetelő neobankok komoly versenyt támasztanak feléjük A neobankok a bankolást teljesen újraértelmezik, a 21. század elvárásainak megfelelően nincs szükségük fizikai megjelenésre (például bankfiókra), egyszerűen elérhetők egy mobilalkalmazáson vagy neten keresztül.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb újítását éppen a tőlünk nem is olyan messze fekvő Németországban jelentették be. A Number26 (mai nevén csak N26) induló vállalkozás most nyáron kapta meg a német hatóságoktól a banki tevékenységi engedélyt, miközben egy mobilbankról van szó. Már több országban is jelen vannak, és a céljuk, hogy idővel az egész EU-ban lehessen velük bankolni.

Az országhatárok többé nem jelentenek akadályt, mert nem kell egy meghatározott fiókba elmennem, ha számlát akarok nyitni, mindössze a neten kitöltöm a számlanyitási űrlapot, majd videotelefon segítségével azonosítom magam, és kész. Nincs felesleges időpocsékolás, nincsenek papírhalmok, nem szükséges személyes jelenlét. Megküldik a bankkártyát, kaphatunk hitelkeretet, könnyedén leköthetjük vagy befektethetjük a pénzünket, és idővel a biztosításunkat is kezelhetjük rajtuk keresztül. Az N26 pedig egy a sok közül, ami nem csoda, hogy cselekvésre késztette a sokszor lassan reagáló hagyományos bankokat.

A mi jövőnk is ez

A németek és az osztrákok már élvezhetik ennek az innovációnak a jótékony hatásait, míg nálunk időre van szükség, hogy egy ilyen újítás elinduljon és elterjedjen. Egyszerűen nincs más lehetőség, ha éppen nem az N26 tenné meg, akkor megteszi más, például nálunk is találhatunk a digitális bankolást zászlajára tűző bankot. Persze ehhez szükség van megfelelő jogszabályi környezetre is, ami az online bankolás számára termékeny közeget hoz létre és katalizátora tud lenni a további fejlődésnek.

A folyamat közepén tartunk, sok tekintetben már leegyszerűsödött a számlanyitás folyamata. Ma már megoldható Magyarországon, hogy ha előre megadjuk a fontosabb adatainkat, akkor csak egy aláírásra és azonosításra kell befáradnunk egy bankfiókba. A következő években valószínűleg nemcsak a jogszabályi háttér, hanem a banki rendszerek is lehetővé teszik majd, hogy online megtörténhessen a szerződéskötés.

Addig azért még számtalan feladat van hátra, viszont minél több szó esik a témáról, annál gyorsabb lehet az átmenet. A Bankmonitor ezen a területen is az élen kíván járni, aminek fontos mérföldköve lesz a 2016. november 7-én tartandó díjátadó rendezvény. A gála része a pénzügyi digitalizációról szóló workshop is, ahol rövid, de mégis figyelemfelkeltő előadások keretében a legaktuálisabb kérdésekről esik szó. A szakmai program célja, hogy túllépjen az általánosságokon és a banki digitalizáció gyakorlati megvalósulását vizsgálja.

Ajánlott videó