Tech
A visitor is pictured during an exhibition featuring emojis in a shopping mall in Shanghai, China, 10 May 2017.

An exhibition featuring emojis opened in a shopping mall in Shanghai over the weekend, which will run till the end of this month. Emojis were first created by Japanese Shigetaka Kurita in 1999 to express a variety of emotions, which later spread to the world, becoming a universal language and a tool for one to engage online with others without working their fingers much. In August 2014, Oxford Dictionaries Online listed "emoji" as a new word. A year later, it chose a pictograph, the 'Face with Tears of Joy' emoji (you know which one we're talking about), for the first time ever as the Word of the Year. According to reports, two billion smartphone users send six billion emojis every day, and more than 92 percent of Internet users use emojis. Even though emojis are designed to effectively express emotions when communicating via electronic devices, however, they do create misunderstandings sometimes, as some emojis are interpreted in different ways due to cultural or contextual differences.

Több mint félmillióra büntettek egy párt néhány emoji miatt

Birkás Péter
Birkás Péter

újságíró. 2017. 05. 22. 14:41

A jövőben érdemes lesz kellő körültekintéssel küldözgetni a közösségi médiában, telefonon és levelezésben elérhető különböző szmájlikat, mert könnyen egy valag pénzünk bánhatja a nem megfelelően használt hangulatjeleket. Így járt egy izraeli pár is, akiket 2200 dollár kifizetésére kötelezett a bíróság, miután egy hoppon maradt és morcos lakáshirdető beperelte őket.
Korábban a témában:

Az eset teljesen abszurd, ráadásul nem is az elborult pereiről híres USA-ban történt, hanem Izraelben. Yaniv Dahan a Yad2 portálon adott fel egy hirdetést kiadó ingatlanáról, és azért perel be egy párt, mert az egyezkedés során túlságosan pozitív töltető üzeneteket kapott, ám mégsem került sor az üzletre.

Az online hirdetés megjelenését követően Yarden Rosen üzenetben kereste meg a lakás tulajdonosát, és miközben egy lehetséges találkozó felől érdeklődött, mosolygós arccal és egyéb vidám, táncolós emojikkal egészítette ki a(z eredetileg héberül fogalmazott) szöveget.

Forrás: Room404

Yaniv Dahan ennek hatására leszedte a hirdetést az internetről, ám az egyezkedés a párral egy idő után megszakadt, nem reagáltak semmilyen megkeresésre, hiába állították az utolsó üzenetükben, hogy hamarosan átküldik azokat a módosításokat, amit szerettek volna viszont látni a bérleti szerződésben.

Yaniv feladta a Rosenék keresését, talált új bérlőt, ugyanakkor a bírósághoz fordult, méghozzá azzal az indokkal, hogy a pár félrevezette a túlságosan pozitív, szmájlikat és emojikat tartalmazó üzeneteivel. Mindez még 2016 nyarán történt, és azt hihetnénk, hogy a bíróság nevetve küldte el a felperest, Izraelben azonban komolyan vették az ügyet, sőt a bíró végül az albérletet hirdető férfi javára döntött, és 2200 dollárnyi (azaz valamivel több mint 600 000 forint) büntetés megfizetésére kötelezte a szmájlizó párost.

A bíró az ítéletében megjegyezte, hogy az üzenetek ugyan nem minősültek szerződéskötésnek a két fél között, de a szövegben elhelyezett szmájlik és emojik természetszerűleg olyan érzést keltettek a felperesben, hogy az alperesek ki fogják venni a meghirdetett albérletet.

A bíró az indoklásban továbbá azt is kiemelte, hogy nemcsak az első üzenet, de az egyezkedés további részei, sőt még az utolsó megkeresés is tartalmazott szmájlikat, amik azt sugallták, hogy létrejön a felek között a megállapodás, holott az alperesek ekkor már biztosan tudták – az ingatlan állapota miatt –, hogy nem kívánják kivenni a kérdéses bérleményt.

Ezek után tényleg érdemes észnél lenni, hogy kinek küldünk mosolygós arcokat, még félreértik és per lesz belőle.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.