Tech

Arcfelismerő szoftverrel kapnák el a németek a terroristákat

Új biztonsági intézkedéseket vezet be Németország a terrorizmus elleni harcban: arcfelismerő szoftvert kezdenek el tesztelni a vonatállomásokon, és szeretnének hozzáférni a titkosított csevegőappok üzeneteihez is.

A berlini Suedkreuz pályaudvaron egy olyan arcfelismeréses rendszert tesztelnek nyáron, ami segíthet abban, hogy a rendőrség gyorsabban azonosíthassa és kaphassa el a terrorgyanús személyeket – mondta el Thomas de Maiziere német belügyminiszter a Tagesspiegel lapnak adott interjújában. A szoftvert önkéntesek segítségével próbálják ki, és amennyiben megbízhatónak bizonyul, más köztereken is elkezdik alkalmazni, hogy elősegítse a bűnözők, terrorgyanús személyek elfogását.

A miniszter elmondása szerint ugyan már most is vannak kamerás megfigyelőállomásaik a pályaudvarokon, de ez önmagában nem elég hatékony. A szoftver képes kiszűrni a kamerákkal rögzített képeken a hatóságok adatbázisában szereplő terroristákat vagy más bűnözőket, ésértesíti a rendőröket arról, ha adott személy felbukkan az állomáson.

A Tagesspiegel szerint az új rendszer nem ütközik jogi akadályokba, mert csak a gyanúsítottak fotóit használják fel, nyomozásban nem érintett civilek személyiségi jogait nem sértik meg.

Tartani kell a lépést a digitalizációval

A miniszter szerint ki kell dolgozni az úgynevezett online házkutatás szabályrendszerét és technikai hátterét is, hogy a biztonsági szerveknek mindegy legyen, hogy egy gyanúsított smsekkel vagy éppen a WhatsApp azonnali üzenetküldő szolgáltatáson tartja-e a kapcsolatot társaival.

„Mi is azt akarjuk, hogy az üzenőszolgáltatások alkalmazzanak végpontig terjedő titkosítást, mivel így a nyomozásban nem érintett személyek csevegése biztonságban van. De bizonyos körülmények közt ehhez hozzá kell férni.”

Németországban több terrortámadás is történt tavaly nyár óta, köztük a berlini karácsonyi vásáron elkövetett autós gázolás, melynek során 12-en vesztették életüket. Az elkövető busszal, majd vonattal menekült el, mielőtt egy rendőr lelőtte egy milánói vonatállomáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik