Tech

Arcfelismeréssel ellenőrzik, mikor nem figyelnek a diákok

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 05. 26. 11:32

Többek szerint is a mesterséges intelligencia és az adatgyűjtés lehet az oktatás jövője, így egy francia üzleti iskola is, amelynek online kurzusai során egy MI-szoftver fogja figyelni webkamerán keresztül, mikor ásítanak a diákok az unalomtól.
Korábban a témában:

Egy párizsi üzleti iskola hamarosan arcfelismeréses rendszert és mesterséges intelligenciát vet be annak érdekében, hogy kiderítse, mennyire kötik le hallgatóik figyelmét tananyagaik. A Nestor nevű szoftvert fejlesztő LCA Learning múlt héten mutatta be a technológiát, amit szeptembertől elsőként az ESG üzleti iskolában fognak használni két online kurzuson.

A Nestor célja, hogy adatgyűjtés és elemzés révén növelje a hallgatók és a tanárok hatékonyságát. Különösebb felszerelésre sincs szükség: elég a diákok laptopjának webkamerája, amin keresztül a program képes követni a szemmozgást, az arckifejezést, majd meghatározza, hogy mikor mutat valódi érdeklődést, vagy unalmat a diák. Ez alapján tud ajánlásokat tenni arra, hogy a nap mely szakában és mikor a legfogékonyabb a hallgató a tanulásra, a tanár pedig visszajelzéseket kap arról, hogy az előadás mely pontjai különösen unalmasak.

A fejlesztők szerint a szoftvernek köszönhetően jobb lehet azon tanulók teljesítménye, akik online kurzusokon vesznek részt. Marcel Saucet, az LCA alapítója szerint bár az online egyetemek már több mint egy évtizede kínálnak ingyen hozzáférhető tudást, egyszerűen nem működnek.

A mesterséges intelligencia alkalmazása azért lehet előnyös az oktatásban, mert a technológia segíthet személyre szabni a tanulást, és kvantitatív visszajelzést ad a tanítás hatékonyságáról. A sokat hangoztatott élethosszig tartó tanulásban (lifelong learning) is ideális társsá válhat a szakértők szerint. Természetesen itt is felmerülnek azok az aggodalmak, hogyan hat ez a privát szférára, és miként kezelik személyes adatainkat ezek a szoftverek. Az Inbloom nevű adatelemző cég személyre szabott oktatási programja 2014-ben épp ezen aggodalmak miatt bukott meg.

A Nestor készítőinek közleménye szerint nem tárolnak videofelvételeket, és nem értékesítik a szoftver által gyűjtött adatokat, azokat anonimizálva, titkosítva tárolják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.