Tech

Kínában arcunk lesz az új jelszavunk

Javul az arcfelismerő technológiák és szoftverek minősége, valamint gyorsasága – a végén elég lesz bólintanunk a kamerába és vihetünk mindent a kasszától. Jó esetben.

Jól ismert biztonságtechnikai aggály az egyre kevésbé hatékony jelszóvédelem – a szakértők pedig vadul keresik az új megoldásokat: legyen szó ujjlenyomatról, DNS-mintáról, vércseppről, retinaszkenről, hangról, ezek kombinációjáról vagy valami teljesen másról. A Technology Review beszámolója szerint az egyik előremutató, arcfelismerést alkalmazó megoldást Kína prezentálta a pekingi Face++ kapcsán.

Az arcfelismerő módszer nemcsak biztonságtechnikai, hanem kényelmi szempontok miatt is kedvelhetőbb a többi megoldásnál, az egyre gyorsuló algoritmusok és technológiák miatt nem is csoda, hogy ezzel képzelhető el a leggyorsabb azonosítás – ez pedig a kellő szerencsével és szerződésekkel elég gyorsan meg is változtathatja a publikus biztonsági ellenőrzőpontok működését a bevásárlástól kezdve a bankolási szokásokon keresztül a tömegközlekedésig. Kínában pedig a Face++ már elkezdte a mindennapokba is bevenni magát: a 120 millió felhasználós, Paypal helyett funkcionáló Alipayen már azonosíthatjuk magunkat arcunkkal, illetve a helyi Ubernek tekinthető Didi nevű szolgáltatás is a Face++ rendszerével bizonyítja be azt, hogy tényleg az a sofőr ül a volán mögött, akinek ott kell ülnie, nem pedig egy imposztor. (Sőt, ha használjuk a Camera 360 nevű Androidos fotóappot vagy esetleg a Meitu-t, ami kisebb megatonnás privacy problémákkal érkezett a köztudatba, akkor már a mi arcunkon is végigszántott kétszer a cég arcszkennere.)

A rendszer ráadásul bolondbiztosabbra lett véve annál, amit egy átlag hollywoodi filmben látnánk: az arcfelismerő folyamat közben ugyanis mozgatnunk is kell az arcunkat vagy beszélnünk is kell közben, a rendszer pedig arcunk 83 különböző pontját figyeli és ezekből állapítja meg, hogy tényleg azok vagyunk-e, akinek mondjuk magunkat.

Nem is meglepő, hogy miért Kínában vált (pontosabban, válik) annyira elfogadottá ez a technológia – az ország ugyanis már így is jelentős mennyiségű fényképes adatbázissal dolgozik és mind a privacy, mind pedig az elterjedt biztonsági kamerák tekintetében jóval disztópikusabb (vagy szorosabb, ahogy tetszik) a helyzet náluk, mint bárhol Amerikában vagy Európában. A Face++ rendszere a kényelmen keresztül ragadja meg az embereket, jegyezte meg Jie Tang, a Tsinghua University professzorhelyettese, aki tanácsadóként vett részt a Face++ fejlesztésében: a fogyasztókat ugyanis lenyűgözi az, hogy elég egy lakóparkban belenézni a kamerába ahelyett, hogy kulcsokkal bajlódnának, a boltokban és az éttermekben pedig nem kell sem bankkártyával, sem készpénzzel foglalkozni, sőt, egyes kávézókban már az ott dolgozók név szerint szólítanak minket még akkor is, ha nem vagyunk törzsvendégek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik