Tech

Itt az okosbútor, ami magától beágyaz

Már előrendelhető a szekrény, ami gombnyomásra „növeszt” ágyat, magától mozog, és a leglustábbak akár még a telefonjukról vagy pusztán a hangukkal is irányíthatják.

Az MIT (Massachusetsi Műszaki Egyetem) szakemberei néhány éve kezdtek el dolgozni egy olyan bútoron, amit olyan apró lakásokba szántak, ahol meglehetősen kevés lakberendezési tárgy fér el, ezért az átlagnál jobban kell spórolni a hellyel. A fejlesztés azóta révbe ért, hiszen 10 000 dollárért (~ 2,7 millió forint) már előrendelhető az Ori System, ami elsőre ugyan csak egy méretes faszekrénynek tűnik, de az IKEA-bútorokat idéző burkolat alatt komoly technika rejtőzik.

A polcokkal, fiókokkal, ruhásszekrénnyel, fényforrásokkal és asztallal felszerelt bútor gombnyomásra képes ki- és behúzni az aljában elrejtett ágyat (többet nem kell a beágyazással bajlódni), és az oldalára szerelt panel megérintésével akár erőlködés nélkül mozgathatjuk is a speciális szekrényt.

A bútor pozíciójának megváltoztatásával nemcsak nagyobb helyet nyerhetünk a szekrénynek helyet adó szobánkban, de térelválasztóként is használhatjuk, arról nem is beszélve, hogy ilyen módon kényelmesen hozzáférhetünk az oldalt található rekeszekhez, sőt akár még egy extra asztalt is lenyithatunk, hogy két embernek is legyen hely dolgozni.

Az extrák ráadásul ebben még nem merülnek ki, hiszen a fenti funkciók anélkül is igénybe vehetők, hogy fel kéne kelni a kanapéról. Az Ori System igazi okosbútor, így mobileszközökre letölthető alkalmazással is irányítható, bónuszként pedig akár az Amazon otthonra tervezett asszisztensével, az Alexával is összeköthető, így akár hanggal is vezérelhető.

A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a kifejezetten praktikus Ori egyelőre csak nagy tételben vásárló cégek számára rendelhető elő, ráadásul csak New Yorkban, San Franciscóban, Bostonban, Seattle-ben, Chicagóban, Washingtonban, Vancouverben, Miamiban és Columbusban, így csak akkor kerülhetünk vele közelebbi kapcsolatba, ha ezekbe a városokba költözünk, olyan lakásokba, ahol az alapfelszereltség része a reggel magától „beágyazó” okosbútor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik