Tech

Hanggal is vezérelhetjük az IKEA olcsó okosizzóit

Tovább okosít az IKEA: nálunk is kapható okos villanykörtéik hamarosan hangvezérléssel is működni fognak, a rendszer irányíthatóvá válik Apple Sirivel, Amazon Alexával, és Google Segéddel, emellett Apple Home Kit támogatást is kap.

Az IKEA bejelentette, hogy Trådfri nevű (svédül: vezeték nélküli) okosizzó-szettjét  egyaránt lehet majd vezérelni az Amazon Alexa, Google Segéd, és az Apple Siri digitális asszisztensekkel. Emellett kompatibilis lesz az Apple Home Kit okosotthon-kezelő platformmal is, azaz lehet majd irányítani az Apple Home appjával iPhone, iPad, Apple Watch készülékeken keresztül.

A Trådfri izzókat jelenleg csak távirányítóval, vagy az IKEA okostelefonos appjával kapcsolgathatjuk, de az ajtót nyitva hagyták a különféle digitális assisztensek előtt is. Az újdonság szoftveres frissítéssel jut majd el a felhasználókhoz a Trådfri appján és központi egységén keresztül.

Forrás: IKEA

Ez azért izgalmas, mert a világ legnagyobb bútorkereskedési hálózata, a 340 áruházzal 28 országban jelen lévő IKEA segíthet elterjeszteni szélesebb körben is az okosotthoni eszközöket, amik egyelőre még drágák, és szűk vásárlói réteget mozgatnak meg. A svéd cég ráadásul remekül veszi rá a vásárlókat arra, hogy mindig a tervezettnél több termékkel térjenek haza, a Trådfri pedig elég olcsó lehet ahhoz, hogy impulzusvásárlást váltson ki.

A legolcsóbb LED-es izzó már 3500 forintért megvehető, 25 ezer forintért pedig egy olyan komplett készletet vehetünk, amiben van központi egység, távirányító és két izzó is. A világ jelenlegi legfejlettebb okosizzó-szettjének számító Philips Hue is 56 ezer forintba kerül, amiben ugyan három izzót kapunk a szükséges központi egység mellé, de izzónként 8000 forintot kell fizetnünk, ha bővítenénk a rendszert.

Az IKEA azt is tervezi, hogy az elkövetkező években még több okosotthoni terméket dob piacra, a cég közleménye szerint hisznek abban, hogy ezeknek a termékeknek “mindenki otthonában ott van a helyük”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik