Tech

Az új Android nem mobilon, hanem hűtőn, tévén, autóban fut

A Google célja, hogy a hűtőnk kommunikálni tudjon a melegszendvicssütővel, ami pedig mondjuk éppen velünk beszélget.

A Google egy olyan Androidos IoT (internet of things –  a dolgok internete) ökoszisztémát hoz ltére, amire a fejlesztők hasonló módon tudnak fejleszteni, mint a mobil operációs rendszerekre. Mondjuk még egy fokkal egyszerűbben: a hűtőkön, okosporszívókon és minden egyéb okoskütyünk ugyanolyan jellegű rendszer lesz, mint a telefonokon. A Brillo nevet viselő, korábbról is ismert technológiából kiinduló új, és továbbfejlesztett rendszer az Android Things, mely többek között a szokásos Android API-t (fejlesztőkészletet), és az ismert droidos szolgáltatásokat is tartalmazza.

Ebben a beágyazott operációs rendszerben található a Support Library nevű könyvtár, melynek két fő jellemzője van: egy perifériás I/O API, ami lehetővé teszi a szenzorok hozzáférését a különböző protokollokon és interfészeken keresztül (GPIO, PWM, I2C, SPI, UART). A másik pedig egy felhasználói illesztőprogram API, melynek segítségével lehetővé válik új eszközillesztők hozzáadása az alkalmazáshoz, melynek legfőbb előnye, hogy így könnyedén vonható be a rendszerbe egy-egy új hardver.

Ezt is leegyszerűsítjük: olyan rendszer készül, amelyet bármilyen gyártó könnyen rá tud faragni saját eszközére, tök mindegy, hogy tévéről, pirítóról, vagy bármi egyébről van szó, aztán pedig ugyanilyen simán lehet rájuk appokat fejleszteni. A rendszer mellé kiadott kis ismertetőben például ez az ábra is szerepel: a hűtőd képes lehet például arra, hogy megmondja, milyen hozzávalókat szedj ki belőle, aztán hangosan vezet végig azon is, hogy vágd fel, hogy fűszerezd és meddig főzd az ételt.

smart-fridge

De miért is jó, ha Android fut a háztartási eszközökön?

Leegyszerűsítve és lerövidítve úgy fogalmazhatnánk meg, hogy a Google új rendszere messze túlmutat a mobileszközökön, és sokkal inkább minden olyasmire fókuszál, ami az IoT fogalmába belefér, beleértve a hűtőket, mosógépeket, tévéket, és minden olyan háztartási eszközt, ami Androiddal működhet. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a gigacég fogta, és egyetlen működő egységgé formálta a Brillót, valamint az Androidot, kialakítva ezzel egy új rendszert, ami már az okosotthonokra van optimalizálva.
A cégnek ezzel az a célja, hogy minél több eszközön jelen legyen, de ez nekünk is jó, mert ha minden eszközünk Androidos, könnyen együttműködnek majd egymással.Az Android Things egyértelműen támogatja a SoMS-t (moduláris rendszereket), ami nem olyan misztikus, mint ahogy hangzik, hiszen a megszokott hardverelemeket jelenti, mint a RAM, a háttértár, a Wi-Fi, a Bluetooth, és még sorolhatnánk. Jellemzője, hogy akár még az Android felhőalapú szolgáltatásait is lehet majd használni, méretét tekintve pedig apró, így a memóriát sem zabálja, tehát pont alkalmas egy kenyérpirító, vagy egy hajszárító számára.

Weave will, weave will rock you!

Fontos még megemlíteni a Weave nevét, ami egy kommunikációs protokoll az IoT eszközök között, és például az Assistant szolgáltatással lehetővé teszi a hangutasítások alkalmazását, ami az okosizzók, okoskapcsolók tekintetében jöhet jól. Ezzel azonban még nincs vége a sornak, mert a Google feltett szándéka, hogy minél több otthoni dolgot “Androidizáljon”, bár ehhez az kell, hogy mind több okosotthon legyen a világban.

Megint egyszerűsítünk: a lényeg tehát egy olyan világ lehet, ahol az androidos hűtőnk automatikusan átküldi az androidos telefonunk bevásárló appjába a listát, ami kezd belőle kifogyni, miközben az androidos ülésfűtés magától bekapcsol, mert tudja, hogy vásárolni indulunk a kocsival. Az androidos folyosói lámpák a garázs felé szintén maguktól felkapcsolódnak, miközben az okosórán megjelenik a térkép, merre találjuk a legközelebbi olyan boltot, ahol a kért dolgokat megvehetjük.

Forrás: Infoq

Ajánlott videó

Olvasói sztorik