Tech

Munkába áll az első valódi robotzsaru

Ami 1987-ben még csak izgalmas fikció volt Paul Verhoeven filmjében, az hamarosan valósággá válik Dubaiban. A helyzet szerencsére nem olyan vészes, mint a Robotzsaru Detroitjában, így az első robotrendőrre nem várnak olyan kihívások, mint a Peter Weller alakította félig ember, félig gép rendőrre.

Ugyan fél ember nincs benne, de a hétvégén megrendezett Gulf Information and Security Expón bemutatott robotzsaru nem csak egy látványosság vagy prototípus, hanem egy olyan eszköz, amit a dubai rendőrség valóban be fog vetni az Egyesült Arab Emirátusok egyik legnagyobb városában.

A fehér, fekete és zöld színekben pompázó gép 170 cm magas, 100 kg-ot nyom, és „okosrendőr” lévén számos hasznos kiegészítővel és tulajdonsággal bír. Akár hat nyelven (arab, angol, orosz, kínai, francia, spanyol) is képes megszólalni, sőt a beépített szenzoroknak és kameráknak hála akár arra is fel tudják készíteni, hogy felismerje a különböző emberi érzelmeket.

A dubai robotzsaru mellkasában egy tablet található, amin keresztül bárki jelenthet bűntényt a központnak, küldhet vagy fogadhat üzenetet a rendőrségtől, továbbá adott olyan lehetőség is, hogy a gép használatával fizessük be a kiszabott parkolási bírságot – a gép egyik legnagyobb előnye éppen az, hogy mindezekért már nem muszáj ellátogatni egy örsre, megtehetjük akár az utcán vagy egy plázában is.

A robotjárőr feladatai között szerepel egyébként a parkolási bírságok kiosztása, illetve a beépített kamerák segítségével folyamatosan képes élő képet közvetíteni a rendőrkapitányságra, ugyanakkor kifejezetten barátságos szerzet, hiszen képes társalogni az emberekkel, akár kezet is rázhatunk vele, vagy megkérhetjük, hogy szalutáljon egy közös fotó erejéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik