Tech

Az Apple-nek még mindig több a pénze, mint Mészáros Lőrincnek

Ma esedékes az Apple negyedéves pénzügyi beszámolója, amiben a téma szakértői szerint minden eddiginél nagyobb készpénztartalék fog szerepleni. Konkrétan 250 milliárd dollár.

250 milliárd dollár rengeteg pénz, már kiírni is elég fárasztó: 250 000 000 000. Ha ezt aktuális árfolyamon átváltjuk forintba, akkor még jobban kell figyelni a nullákra, hiszen itt már nagyon könnyű elveszni. Magyar pénznemben számolva 71 500 milliárdról van szó, ami számokkal kiírva így fest: 71 500 000 000 000 Ft. A kis magyar valóságra fordítva ez annyit jelent, hogy az Apple-nek még mindig 595-ször több a likvid tőkéje, mint a földgolyó legsokoldalúbb gázszerelőjének teljes vagyona.

Az almás vállalat persze nemcsak Orbán Viktor barátját körözi le, de a Wall Street Journal szerint az USA történetében még soha nem volt olyan cég, ami ekkora pénztartalékot halmozott volna fel: az összeg meghaladja a Walmart és a Procter & Gamble értékét együtt véve.

Az Apple konkrétan annyi pénzt birtokol jelenleg, hogy szemrebbenés nélkül felvásárolhatnák a Teslát (51 milliárd dollár) vagy a Netflixet (65 milliárd dollár), de még a Disney sem kottyanna meg nekik különösebben, hiszen a legendás cég piaci értékét jelenleg 180 milliárd dollárra becsülik a szakértők.

Hogy lássuk az óriási különbséget a többi vállalathoz képest: a második legtöbb pénzt felhalmozó cég, a Microsoft már hiába vetne szemet a Disney-re, hiszen ők „mindössze” 120 milliárd dolláron ülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik