Mobil

Új megoldással növelné az iPhone üzemidejét az Apple

Házon belül fejleszthet magának energiakezelési vezérlőt az Apple. Az új hardver segíthet abban, hogy az iPhone-ok minden korábbinál szívósabbá válhassanak.

Nyílt titok, hogy a 2017-es új iPhone teljesen újragondolt dizájnt kap a tizedik szülinap alkalmából, de mostanában úgy tűnik, hogy nem csak kívül, de belül is nagy változásokra készül a vállalat.

A német Bankhaus Lampe nevű privát bank forrásai szerint az Apple arra készül, hogy a jövőben saját maga tervezze a termékeibe kerülő, energiakezelő integrált áramköröket (PMIC) – azokat a vezérlőket, amelyek segítenek hatékonyan kihasználni a készülék akkumulátorát.

A hír hallatára 36 százalékot estek a Dialog Semiconductor nevű cég részvényei, ugyanis korábban ez a beszállító felelt az iPhone-ok PMIC áramköreiért. A cég számára rendkívül fontos az Apple-lel való partnerség, tavalyi bevételük 70 százaléka tőlük származott.

A források szerint beszédes az is, hogy az Apple az utóbbi időben több, energiakezelési technológiákban jártas mérnöknek hirdetett meg pozíciót honlapján, és a közösségi oldalakon, és egyes informátorok szerint a Dialog alkalmazottai közül is próbáltak már átcsábítani szakembereket.

Tajvani iparági források szerint a mintapéldányok gyártása is hamarosan megkezdődik, de leghamarabb a 2019-ben érkező iPhone-ba kerülhet saját chip. Ezt támasztja alá az is, hogy a Dialog korábban nyilvánosságra hozta: már megtervezték a 2017-es és 2018-as iPhone-okba kerülő vezérlőket.

Függetlenednének a beszállítóktól

Az egyedi komponenssel az Apple valószínűleg azt szeretné elérni, hogy az iPhone-ok akkumulátora még hatékonyabban működhessen. A források szerint ha nem is teljes egészében, de részben leválthatják a Dialog hardvereit.

A lépés nem lenne meglepő: a grafikus chipeket gyártó brit Imagination Technologies Group múlt héten közölte, hogy a jövőben nem szállítanak GPU-kat az Apple-nek, mivel a cég saját fejlesztésbe kezd. A cupertinóiak egy ideje már maguk tervezik az A-szériás lapkákat is, amelyek az iPhone, iPad és iPod Touch készülékekbe kerülnek.

Ezen törekvések is azt sejtetik, hogy az Apple szeretne nagyobb kontrollt szerezni az iPhone-ba kerülő komponensek felett. Ez a trend figyelhető meg olyan gyártóknál is, mint a Samsung Electronics, vagy a Xiaomi. Utóbbi februárban adta ki a Mi 5c-t, amiben már saját fejlesztésű Surge  S1 processzor dolgozik, a Samsung pedig az Exynost használja fel egyes okostelefonjaiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik