Tech

Szólni fog a Facebook, ha kamuhírt akarsz megosztani

Több felhasználó már találkozott a figyelmeztetéssel, vannak, akik „gondolatrendőrséget” emlegetnek.

Jelezni fog a Facebook a felhasználóknak, ha olyan híreket akarnak megosztani, amelyek hamisnak bizonyultak. Az új funkciót fokozatosan vezetik be, a Guardian beszámolója szerint már találkoztak vele azok a felhasználók, akik egy olyan cikket akartak megosztani, amely azt állította, hogy írek százezreit hurcolták rabszolgaként az Egyesült Államokba.

A Facebook még decemberben jelentette be, hogy független szereplőkkel működik együtt az álhírek terjesztésének megakadályozására, akik az interneten terjedő cikkek valóságtartalmát ellenőrzik.

Akik az ír rabszolgákról szóló cikket akarták megosztani, azok először figyelmeztetést kaptak arról, hogy az álhírek leleplezésével foglalkozó Snopes.com és az AP hírügynökség is vitatja annak valóságtartalmát. Aki ennek ellenére mégis ki akarja posztolni a cikket, az kap még egy figyelmeztetést, amelyben az áll, hogy az emberek sokszor tudtukon kívül osztanak meg álhíreket, és partnereik weboldalain elolvashatják, mi a probléma az adott cikkel.

Természetesen ennek ellenére is meg lehet osztani a kétséges tartalmú cikket, azonban a megosztásunknál is fel lesz tüntetve a figyelmeztetés.

Az új funkció egyelőre nem működik mindenhol – az Egyesült Államokban megjelenik a figyelmeztetés az ír rabszolgákról szóló cikk megosztásánál, Magyarországon, vagy éppen Londobnan és Sydneyben nem.

Jobboldali bloggerek egyébként kiakadtak a Facebook eljárásán, gondolatrendőrséget emlegetnek, és kifogásolják, hogy a Snopes.com-ra hivatkoznak, amit „elfogult szélsőbalos társaságnak” tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik