Tech

Percek alatt Csehországba röpítene a hipervasút

Pikkpakk Brnóban lehetnénk az új vasúttal, amit egy amerikai cég előbb megépítene, mint a budapesti olimpia megrendezése.

Már a múlt évben bejelentett első ütem is elég futurisztikusan hangzott: az amerikai Hyperloop Transportation Technologies (HTT) Budapest, Bécs és Pozsony között építene csőben közlekedő vákuumvasutat. Az új hír most az, hogy a Wired szerint a csehország Brnót (monarchista olvasóink kedvéért: Brünnt) is érintené a vasút. Ez annyira komoly, hogy Brno városával megállapodást is aláírt a cég.

Ha megvalósulna a beruházás, Pozsony és Brno között 10 perc alatt lehetne a 130 kilométeres utat megtenni. Most ez 90 percet vesz igénybe vonattal.

Budapestről Brnóig így 20 perc alatt is el lehetne jutni. Most ez autóval 3 és fél óra, vonattal 4 és negyed óra körüli időt vesz igénybe. Az első szakasz mindenesetre 2020-21 környékére készülhet el. Az első prototípus már év végére megépülhet, az még rejtély, hogy Kaliforniában vagy Szlovákiában-e. Az már biztos, hogy az első teszten jól működött a vasút.

(Hvg.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik