Tech

Súlyos karambolt hárított el az intelligens autó – videó

A Tesla automatikus fékrendszere a pillanat törtrésze alatt reagált a helyzetre.

Az önjáró, szenzorokkal felszerelt autókkal egyelőre nehezen barátkozunk meg, és ezzel nem csak mi, hanem a hatóságok is így vannak. Nekem eddig egyszer volt dolgom egy úgynevezett adaptív tempomat rendszerrel, és már ez is komoly önuralmat igényelt, pedig mindössze annyit kellett elhinnem, hogy az autó valóban fékezni fog, ha közeledik egy másikhoz.

Vannak olyan márkák, ahol ezek az extrák már jó ideje nem extrák – ilyen pl. a Tesla is. Ezek az a járművek már majdnem ott tartanak, hogy vezetnek helyettünk, és csak azért nem teszik, mert a legtöbb helyen törvényileg nincs erre lehetőség. Így maradnak az olyan finomságok, mint a robotpilóta üzemmód, vagy az automata fékrendszer.

Az előbbit egy sor videó prezentálta már eddig a neten, az Automatic Emergency Braking (AEB), azaz Automata Vészfékező rendszer működését azonban csak ritkán láthatjuk akció közben. Most ezt egy friss felvételen figyelhetjük meg, amelyen Kyle Connor egy Tesla X modellt vezet, az autópálya külső sávjában hajt, majd hirtelen történik valami:

Noha a Tesla nem volt robotpilóta módban, a hirtelen megálló autó miatt szintén fékező másik járművet csak egy vészfékezéssel tudta kikerülni. A történethez hozzátartozik, hogy a sofőr jól láthatóan nem tartott megfelelő követési távolságot, de az AEB így is képes volt szinte állóra fékezni az autót egyetlen pillanat alatt. És közben még dudálni is.

Hogy gyorsan ellensúlyozzuk a sztorit, jöjjön az érem másik oldalát bemutató videó is. Ezen az Uber egyik önvezető Volvója látható, ahogy San Franscisco egyik kereszteződésében éppen áthajt a már három másodperce pirosan világító tiltás ellenére.

Az esetet azonnal bejelentették, amire az Uber közölte, hogy kivizsgálták az esetet és az autó nem önvezető üzemmódban volt, hanem egy sofőr vezette, akit azóta fel is függesztettek, amíg döntés nem születik az esettel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik