Tech

Itt egy videó, ahol az autód szemével látsz

Talán még mindig sokan vannak, akik nem tudják, hogy működik egy robot által vezetett autó. Oké, a robbanómotor elvét sem ismeri mindenki, aki vezet, de tény, hogy itt még több a homályos pont. Egy videó azonban megmutatja, hogyan vezeti magát egy Tesla.

Az önvezető autók témaköre több szempontból érdekes. Eleve ott van maga a technológia, hogyan lát és tájékozódik a vezetésért felelős robot, ami még egy évtizeddel ezelőtt is csakegy túlbuzgó sci-fi író álmának tűnhetett volna. Ehhez képest ma már a jelen, illetve a teljesen elképzelhető és várható közeljövő megoldásáról van szó, abban senki nem kételkedik, hogy a dolog megvalósítható, és nemsokára tényleg elég beülni a vezetőülésbe, majd bemondani a célállomás címét, aztán hátradőlni az út végéig, és élvezni a kilátást. Viszont azzal, hogy elértünk az “ezt már tényleg meg lehet csinálni” szakaszhoz, jön a második fázis: rendben, hogy megvannak a szenzorok, a vezérlőelemek, a mechanika és minden egyéb, de hogyan tovább? Milyen a gyakorlatban az, ha tényleg elvesszük a kezünket a kormányról, mennyire bízhatunk meg mi magunk és a közlekedés többi résztvevője a mesterséges intelligenciában?

Ez utóbbi kérdés főleg azért fontos, mert jelenleg is komoly fejtörést okoz, hogy egy esetleges balesetben kié a felelősség, ha az önmagát vezető jármű miatt következett be károkozás. Hogyan látja a világot az autó, mikor észleli a gyalogost, mennyire részletesen képes elemezni a környezetet, hogy minden veszélyt elkerüljön? Egy friss videó ezt próbálja érzékeltetni: íme, miként látja egy Tesla Model S a világot, miközben önmagát vezeti.

Szeme a pályán

Amint látható, a jármű a haladása közben rengeteg objektumot vizsgál, messziről kiszúrja a gépjárműveket, hibátlanul azonosítja, hogy melyik parkol, melyik jön, melyik megy, és melyiknek van elsőbbsége. Mindemellett természetesen figyeli a táblákat, az útburkolati jeleket, kerékpárosokat, gyalogosokat is, és az emberi sofőrökkel ellentétben az autó figyelme sosem lankad.

Fontos tudni, hogy amit a videón látunk, az nem egy sima tesztkör, tét nélkül, hanem valóban a tényleges forgalomban halad az autó, így többek között azt is láthatjuk, hogy pillanatra megáll, mikor feltűnnek a járdán a futók, illetve akkor is, amikor jobbról kerékpárost észlel.

Azt viszont még nem tudni, hogy miként viselkedik zordabb időjárási körülmények, illetve nagyobb forgalom esetén, de amit látunk, ettől függetlenül is meggyőző. Még úgy is, hogy legtöbbször csupán 30-40 km/h-s sebességgel halad a négykerekű. De lássuk be, mikor vezetni tanultunk, mi is ennyivel kezdtük…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik