Tech

Bill Gates 1 milliárd dollárral megy Trump ellen

Az ex Microsoft vezér giga projektjének célja a megújuló energiaforrások és technológiák feltárása.

Donald Trump amerikai elnökké való megválasztása után egyértelművé tette, hogy nem hisz a globális felmelegedés tényében. A meglehetősen nyugtalanító kijelentés önmagán túlmutatva azt is kilátásba helyezte, hogy a technológiai cégekkel való elnöki együttműködés soha nem lesz olyan, mint Obama idejében, amikor a kormány nagymértékben támaszkodott a világ vezető vállalataira.

Összeálltak a nagyok

A fentiek miatt nem meglepő és egyben bizakodásra ad okot a Bill Gates neve által fémjelzett alapítvány, a Breakthrough Energy Ventures (BEV) létezése. A szervezet eddig is utalt rá, hogy egy komolyabb összeget forgatna be az energiaiparba, amit Gates végre meg is erősített: létrehoznak egy 1 milliárd dolláros, a tiszta energiával összefüggő kutatásokra szánt pénzügyi alapot.

A döbbenetes összeg mellett azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a BEV igazgatótanácsában olyan szakemberek kaptak helyet, mint az Alibaba alapítója (Jack Ma), az Amazon vezére (Jeff Bezos), az egyik legjelentősebb mobilszolgáltató, a Softbank elnöke (Masayoshi Son), vagy a Virgin Group ikonikus figurája (Richard Benson).

A board tagjai összesen 170 milliárd dollárnyi értéket képviselnek, és bár ez mind nem fog az energiakutatásokban landolni, mégis jelzi, hogy milyen erő szerveződött az alapítvány köré. Gates azt is igyekszik tisztázni, hogy tisztában vannak a projekt nehézségeivel és azzal, hogy itt nem a tech alapú innovációkból kell kiindulni.

Az emberek gyakran abban a hitben vannak, hogy elegendő 50 millió dollárt betenni, várni két évet, és már látszik is az eredmény. Az energiaiparban ez egyáltalán nem így van. Mi bármi iránt nyitottak vagyunk, ami olcsó, tiszta, megbízható energiát eredményez,

szólnak Gates szavai.

A területhez kitartás és rengeteg pénz szükséges, ami a kockázati tőkebefektetőket az utóbbi évben nem is nagyon motiválta. Egy számítás szerint a befektetők 25 milliárd dollárt fektettek be tiszta energiával kapcsolatos technológiákba 2006 és 2011 között, mely összegnek több mint a felét elvesztették.

Nem lesz egyszerű

A BEV ezen a helyzeten változtatna, amely során olyan új technológiák kereskedelmi bevezetésén fognak dolgozni, amelyek csökkentik a melegház-hatást, növelik az energia rendszerek hatékonyságát, segítenek az elektromos áram előállításával, tárolásával összefüggő problémákon, a közlekedésen, a mezőgazdaságon, azaz lényegében a gazdaság és az ipar összes területén.

Gates tisztában van vele, hogy nagy feladat előtt állnak, amit Donald Trump személye, nézetei, és az általa vezetett politikai rendszer valószínűleg tovább bonyolítanak majd.

Trump még egy májusi beszédében kifejtette, hogy elnökké választása esetén az Egyesült Államok kihátrálna az április végén aláírt párizsi klímavédelmi egyezményből, illetve egy korábbi nyilatkozta arról szólt, hogy a klímaegyezmény árt az amerikai vállalatoknak, és a globális felmelegedés átverés.

Nyitókép: AP Photo/Christophe Ena

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik