Nagyvilág

Közel négyszáz tudós fogott össze, hogy megpróbálja megértetni Trumppal, hogy a globális felmelegedés nem átverés

24.hu
24.hu

2016. 09. 21. 20:03

Közel négyszáz tudós, köztük harminc Nobel-díjas kutató írt nyílt levelet Donald Trump republikánus elnökjelöltnek a klímaváltozásról kifejtett véleménye és azon ígérete miatt, amely szerint amerikai elnökké választása esetén az Egyesült Államok kihátrálna az április végén aláírt párizsi klímavédelmi egyezményből.

Az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiájának 375 tagja, köztük 30 Nobel-díjas tudós nyílt levele szerint ha az ország kilép az egyezményből, az megnehezíti olyan globális stratégiák kidolgozását, melyek csökkentenék a globális felmelegedés hatásait.

A Parexit egyértelmű jelzés lenne a világ többi része számára: az Egyesült Államokat nem érdekli az ember okozta klímaváltozás problémája. Egyedül maradtatok

– írják levelükben a kutatók, például Stephen Hawking fizikus, E. O. Wilson biológus és Thomas Steitz Nobel-díjas kémikus.

A Nemzeti Tudományos Akadémia tudósok magánegyesülete, amely tudományos és technológiai kérdésekben ad tanácsokat az amerikai kormánynak. A levél aláírói kijelentették, hogy egyénileg, nem az akadémiát vagy saját intézményüket képviselve fejtik ki véleményüket.

Donald Trump az olajban gazdag Észak-Dakota fővárosában, Bismarckban májusban tartott olajipari konferencián mondott beszédében fejtette ki elképzeléseit az amerikai energiaszektor jövőjéről, emellett kijelentette, hogy elnökké választása esetén az Egyesült Államok kihátrálna az április végén aláírt párizsi klímavédelmi egyezményből. Trump korábban azt is mondta, hogy a klímaegyezmény árt az amerikai vállalatoknak, és a globális felmelegedés átverés.

A tavaly decemberben a párizsi klímakonferencián 195 ország közreműködésével megszületett keretmegállapodás megerősíti azt a célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és továbbra is erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a felmelegedés legfeljebb 1,5 fokos legyen. A 1,5 fok megemlítése a megállapodásban a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt, amelyet több mint száz ország, köztük az Európai Unió tagállamai, valamint az Egyesült Államok is támogattak.

(MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.