Nagyvilág

Ha ez bejön, Mark Zuckerberg és felesége lehetnek az évszázad hősei

Szerdán este úgy tűnt, Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan csak egy átlagos sajtótájékoztatót tart San Franciscóban. Viszont mielőtt mindenki elkezdhetett volna izgulni, milyen újítást készül bejelenteni a Facebook alapítója, egészen más téma került előtérbe. A Facebook alapítója és párja ugyanis bejelentették: a következő tíz évben hárommilliárd dollárral (azaz körülbelül 821 milliárd forinttal) támogatják az alapkutatást, hogy a következő nyolcvan évben

felszámolják a világon létező betegségeket.Nem csoda, hogy mindenhol elképesztő üdvrivalgás követte a bejelentést, hiszen a szerda esti sajtómegjelenésüktől mindenki maximum egy újabb like-gomb megjelenését várta, nem azt, hogy búcsút mondhatunk a betegségeknek. Amire Zuckerbergék vállalkoztak, egészen elképesztőnek hangzik, de sokkal többről van szó, mint egy hangzatos szalagcímről.

A terv a következő: a következő nyolcvan évben minden betegséget

  • meggyógyítani,
  • kezelni és
  • megelőzni.

Zuckerberg Facebookon azt írta, a legtöbb halálozást négy betegségcsoport okozza:

  • a rák,
  • a szívbetegségek,
  • a fertőző betegségek és
  • az idegrendszeri betegségek.

A Facebook-főnök szerint ha a megfelelő technológiát alkalmazzuk, mindegyik gyógyításában történhetnek előrelépések.

A hatalmas összeget Zuckerberg elmondása alapján három különböző módon költhetnék el:

  • megosztva az információkat a kutatók és a mérnökök között,
  • megállapítani, egy adott technológiát hogyan hasznosíthatnának kutatási célokra és
  • egyesíteni a különböző területek szakembereit, hogy létrejöhessen egy hatalmas tudományos alap.
Fotó: Europress
Fotó: Europress

A projekt természetesen nem a Facebook neve alatt fut majd, hiszen Zuckerberg és Chan tavaly decemberben létrehozta a Chan Zuckerberg Initiative névre hallgató szervezetet. Az apropó közös gyermekük, Max születése volt. A CZI-n belül most új program indul, a Chan Zuckerberg Science, aminek célja, hogy olyan eszközöket hozzon létre, amik az orvosi alapkutatásokat segíthetik.

Mit is jelent maga az alapkutatás? A terv az, hogy nem célzottan adott betegségek gyógymódjait kezdenék el kidolgozni, hanem például egy sejtatlaszt hoznának létre, ami feltérképezi a test minden sejtjét, így segíthet a kutatóknak új gyógyszerek megalkotásában. Hatszáz millió dollárból egy új kutatóközpont, a Biohub épülne fel San Franciscóban, itt a Stanford és a Berkeley kutatói dolgoznak majd.

Van még ott, ahonnan ez jött

Ha esetleg lenne olyan, akinek a három milliárd dollár hallatán az volt a reakciója, hogy “aprópénz”, az megnyugodhat, Zuckerberg jelezte, hogy ez a pénz még csak előleg. Hozzátette, feleségével a következő évtizedekben további dollármilliárdok befektetését tervezik. Természetesen tisztában vannak azzal, hogy a tervezett cél elérése hosszú éveket vesz igénybe, ezért kérnek mindenkit, legyen türelemmel.

Chan és Zuckerberg két éve készültek a bejelentésre, tudósokkal és más különböző szakemberekkel egyeztettek a részletekről. Tudják, hogy extrémnek hangzik az ígéret, Chan leszögezte, ez természetesen nem jelenti azt, hogy ha a projekt sikeres, soha többé senki nem lesz beteg. Csak azon dolgoznak, hogy minél kevesebb ember legyen érintett.

Ez nem valami olyasmi, amit olvastunk egy könyvben, és úgy döntöttünk, meg kéne csinálni. A társadalmunk ötvenszer annyit költ beteg emberek kezelésére, mint arra, hogy meg se betegedjenek

– mondta Mark.

Olyan új eszközöket szeretnének létrehozni, amik segítenének az agyban zajló folyamatok elemzésében, és segítenének abban, hogy a betegségeket egy sokkal korábbi fázisban diagnosztizálják. Zuckerbergék nagyvonalúsága pedig nem ért véget, Mark elmondta, bármilyen új eszközt sikerül kifejleszteniük, elérhetővé teszik majd bármilyen tudóscsoport számára szerte a világon.

Ha ez bejön, Mark Zuckerberg és felesége lehetnek az évszázad hősei 2
Fotó: Facebook/Mark Zuckerberg

Mark így, Mark úgy, de azért nagyon nem véletlen, hogy a Facebook alapítója nem egyedül állt bele ebbe a projektbe.

Nem mondhatnánk, hogy Priscilla Chan beteljesíti a Kövér Lászlóék fejében létező női princípiumot,

hiszen azon kívül, hogy egyéves kislányát neveli, komoly szerepe van a Chan Zuckerberg Initiative működésében, és a hatalmas egészségügyi törekvés indulásában is.

Már megint a menekültek

Nem sokan tudják, hogy Mrs. Zuckerberg gyerekorvosként dolgozik, így nem véletlen, hogy fontos számára, hogy minél kevesebb betegséggel kelljen szembenézniük a családoknak a jövőben. Chan egy interjúban beszélt arról, mennyiszer kell szörnyű diagnózist megosztania a szülőkkel, például, hogy a gyermeküknek leukémiája van. Azt mondja, lánya inspirálja arra, hogy még keményebben dolgozzon és arra koncentráljon, hogy a jövőbe fektessen.

Priscilla Chan életútja önmagában is tartogat meglepetéseket, már maga az, hogy

ő az egyetlen a családjában, aki egyetemre ment.

Az egész országot elárasztó menekültellenes plakátok árnyékában pedig csak halkan jegyezzük meg, hogy Chan szülei kínai menekültek voltak, akik egykor csónakokon hagyták el Vietnamot. A nagyszülei még egyáltalán nem beszéltek angolul, Chan dolga volt, hogy fordítson nekik.

A pár nyilatkozataiból egyértelműen kiderül, hogy kislányuk volt a fő motiváció arra, hogy ennyi pénzt abba fektessenek, hogy egy évszázadon belül eltűnjenek a betegségek a Földről. Zuckerbergék hosszú ideig dolgoztak azon, hogy Priscilla végre teherbe essen, ráadásul háromszor elvetélt. Így nem csoda, hogy ha minden erejükkel azon dolgoznának, hogy Max egy olyan világban nőjön fel, ahol sokkal kevesebb betegséget kaphat majd el.

Fotó: Facebook/Mark Zuckerberg
Fotó: Facebook/Mark Zuckerberg

Idáig úgy hangzik a történet, mint egy Szilícium-völgyi tündérmese, de azért nem Zuckerbergék az egyetlenek, akik a modern kor vívmányait rengeteg pénzzel karöltve egy jobb világ létrehozására fordítanák:

  • a Google DeepMind csoportja a brit egészségügyi szolgálattal közösen azon dolgozik, hogy hogyan használhatnák a számítógépeket hatékonyabban a betegségek diagnosztizálásához,
  • az IBM és az MIT egy olyan rendszer fejlesztésén dolgoznak, ami javítaná az idős és mozgássérült betegek ellátását,
  • Bill Gates és feleségének alapítványa már 3,6 milliárd dollárt fordított a malária elleni harcra,
  • a Microsoft pedig Zuckerbergék bejelentése előtt néhány nappal jelentette be, hogy mesterséges intelligencia segítségével kutatnák a rákot.

Az sem túl meglepő, hogy sokan rögtön nekimentek a bejelentésnek azzal, hogy jó, jó, szép dolog ennyi pénzt ilyen nemes célokra fordítani, de igazából három milliárd dollár nem sokra elég. Van, aki azzal érvel, hogy az amerikai kormány ugyanezen dolgozik, csak ők éppen 30 milliárd dollárt költenek erre évente. Másoknak azzal van problémája, hogy ez a három milliárd kevesebb annál, mint amit a Facebook kutatásra és fejlesztésre költ egy év alatt.

Mark és Priscilla viszont azt mondják, rengeteg kutatót megkérdeztek arról, lehetséges-e a betegségek gyógyítása, kezelése vagy megelőzése a gyermekeink élete alatt. A kutatók szerint a cél nem lehetetlen. Hogy az elméletből lehet-e valóság, évtizedeken belül kiderül.

Kiemelt kép: Facebook/Mark Zuckerberg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik