Tech

Jön a DingDong a LingLongtól, és ez tök komoly

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 11. 25. 12:01

Csonka Andrásnak ehhez most semmi köze, a címben szereplő csoda egy újabb olyan kütyü, amiből megszületett az első kínai másolat.

Kezdjük rövid visszatekintéssel. Először megérkeztek az okostelefonok, és ezekbe pedig a különféle hanggal is vezérelhető asszisztensek. iPhone-okon már mindenki úgy beszél a Sirihez, mintha csak a haverját szólongatná, Android alatt egyre többen használják a Google megoldását, a világ szebbik felén pedig Windows 10 alatt is működik egy hasonló segéd, a Cortana. Ezt fejlesztette tovább az Amazon az Echo nevű eszközzel, majd a Google is megjelent a Home kütyüvel: ezek tulajdonképpen olyan “figyelő és válaszoló” központok, amelyek az otthoni hálózathoz csatlakoznak, és úgy működnek, mint egy különálló Siri.

Ha megszólítjuk az okos asszisztenst a szoba másik végéből, és megkérdezzük, mi a gyertya belének a felének a négyzete, akkor jó esetben kikeresi a csatlakoztatott appokból vagy a netről, és már mondja is a választ (egyébként 64, ugyanis a gyertya bele a kanóc, annak a fele nóc, és nócszor nóc az hatvannégy… bocsánat). Egy ilyan okos asszisztens arra is képes, hogy például taxit hívjon a megfelelő app segítségével, vagy figyelmeztessen egy korábban beírt naptárbejegyzés alapján arra, hogy most kell elindulnunk a helyszínre. Ugyan tömegtermék még nem lett az efféle kütyükből, rossz nyelvek szerint addig nem is lesz, míg az Apple ki nem ad egy iSiri-t, vagy valami hasonlót, de a felhasználók és a kritikusok kedvelik, és a közeljövőben egyre nagyobb népszerűséget jósolnak az efféle megoldásoknak.

Szóval itt az ideje, hogy a kínaiak lemásolják és olcsón adják.

Itt is van az első versenyző, a LingLong nevű gyártó terméke, a DingDong. Az angol mellett mandarin és kantoni nyelvjárást ismerő kütyü elvben pontosan ugyanazt ígéri, mint az amerikai versenytársak: hanggal lehet kérdezni tőle vagy utasításokat adni, ő pedig szintén hanggal válaszol, vagy végrehajtja a kéréseket. Az információk keresése és a különféle appok használata mellett előre telepítve kapnak a tulajdonosok egy angol nyelvoktató programot is, amely hanggal is fejleszti a kínaiak helyes kiejtését.

dingdong-002

A DingDong ráadásul nem vészesen drága, jüanról átszámolva alig 30 000 forint, míg a versenytársak ennek nagyjából másfélszeresébe kerülnek. Ha a fura nevű eszköz tényleg működőképes és nem csak valami “majdnem-gagyi”, akkor még jókor érkezik a piacra, amely 2018-ra az előrejelzések szerint csak Kínában közel 23 millió dolláros éves forgalmat bonyolít majd. Ha pedig addigra a LingLong annyira megizmosodik a DingDonggal, hogy világméretű forgalmazásba kezd, a kasszájuk azt mondja majd, hogy CsirrCsörr.

Egyébként már csak egy apró probléma lehet az eszközzel: angolul a long ugyebár hosszút jelent, a dong illetve dingdong pedig az amerikai szlengben… nos… a férfi nemzőszervet. Szóval egy LingLong DingDong ezek szerint… Á, mindegy.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.