Tech

Az EU tönkrevághatja az online fizetést

Lehet, hogy a bankkártya-cégek majd üzennek Brüsszelnek, pedig most a biztonságunk a cél.

Az EU pénzügyi biztonsággal foglalkozó szervezete (European Banking Authority) egy olyan uniós szabályozás bevezetését javasolja, amely egy extra biztonsági réteget húzna minden internetes fizetésre. Szerintük a lépésre azért van szükség, mert egyre gyakoribbak az olyan visszaélések, amikor a felhasználók bankkártyáinak adatait illetéktelenek használják fel.

Most ugyanis egy bankkártyás online fizetéshez annyi szükséges, hogy beírjuk a kártya számát, a tulajdonos nevét, a lejárat dátumát, valamint a kártya hátulján található, háromjegyű biztonsági kódot. Ez viszont valóban nem a legerősebb védelem, hiszen ezeket az adatokat bizonyos úton-módon meg lehet szerezni a kártyabirtokosoktól.

A tervezet szerint minden 10 euró fölötti online fizetés esetén egy plusz jelszót vagy kódot kellene beírni a tranzakció elindításához.

Nézzük, mi ebben a jó, és mi nagyon nem az. A kérdés első fele egyértelmű: a vásárlók biztonsága növekedhet, hiszen így még több dolga van azoknak a csalóknak, akik visszaélnének a kártyák adataival, és ha valaki meg is szerzi a kártyaszámot, nevet, lejárati dátumot és háromjegyű kódot, még mindig nem tudja a nevünkben kiüríteni a számlánkat az extra jelszó ismerete nélkül.

A kártyacégek és fizetési szolgáltatók azonban nem ilyen őszintén mosolyognak. A Visa szerint ez a módszer lelassítja a vásárlási folyamatot, márpedig az Európában indított internetes fizetések fele úgynevezett expressz fizetés. A vállalat úgy látja, hogy akár 10-15 évvel is visszavetheti a bankkártya-piacot és a használati statisztikákat egy ilyen döntés. Ráadásul Peter Bayley, a Visa európai “rizikóügyi vezetője” szerint egyáltalán nem jelent valóban több biztonságot egy plusz jelszó bevezetése. Ugyanígy óvatos sikert emleget a MasterCard és a Paypal is.

online-fizetes-002

A BBC információi szerint a változtatásról szóló javaslatokat épp megvitatják a kapcsolódó uniós szervek, bevezetését pedig 2018-ra tervezik. Ahhoz, hogy az új rendszer működjön, arra lesz szükség, hogy minden kártyabirtokosnak legyen egy működő, szöveges üzenetek fogadására alkalmas telefonja, egy extra azonosítója, valamint opcionális kiegészítésként valamilyen biometrikus azonosításra alkalmas eszköze, például ujjlenyomat-olvasója, ami esetenként kiválthatja a kifizetés előtt küldött jelszót. Ez valóban megnehezítheti valamelyest a kártyaadatokra utazó bűnözők dolgát, de a szakértők szerint még nem tisztázott az extra biztonsági megoldás folyamata, és így csak az látszik az egészből, hogy az internetes fizetés a mostaninál lassabb és körülményesebb lesz, ami eltántoríthatja a felhasználókat attól, hogy így vásároljanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik