Tech

Küzd az álhírek ellen, de a politikába nem akar belefolyni a Facebook

Úgy tudni, a vezetőségben élénk vita zajlik arról, hogyan kellene viselkedni.

Komolyan foglalkozik a Facebook azzal, hogyan állítsák meg az álhírek burjánzását – erről írt hétfőn a Gizmodo.

Emlékeztetnek: vannak olyan hangok, amelyek szerint Donald Trump megválasztásához is hozzájárult a hamis és félrevezető hírek terjedése. Mark Zuckerberg az elnökválasztás óta már többször megszólalt a kérdésben, azt mondta, a portálon terjedő tartalmak több mint 99 százaléka valós, csak nagyon kis részük álhír, ezek pedig nem kötődnek egyetlen nézethez, vagy egyáltalán a politikához.

Mindezek ellenére nehéz volt úgy felmenni a Facebookra, hogy ne jöjjenek szembe kamu hírek például arról, hogy Hillary Clinton gyilkosságban érintett, vagy Ferenc pápa Trumpot ajánlotta az amerikai választók figyelmébe.

A Gizmodo úgy tudja: a vállalatnál már május óta élénk vita zajlik arról, hogy mit kezdjenek azzal a szereppel, hogy a közösségi oldal az Egyesült Államok legjelentősebb hírforrásává vált. Két, a döntéshozatalra rálátó forrásból is úgy értesültek, hogy a Facebook vezetősége széles körű felülvizsgálatot tartott annak érdekében, hogy a politikai elfogultságnak még a látszatát is elkerüljék.

Azt írták: már készen állt egy fejlesztés, amely a kamu tartalmak visszaszorítását célozta, de azt vették észre, hogy a szűrőn több jelentős jobboldali oldal tartalmai is fennakadtak, így végül ki sem adták a frissítést.

A Facebook annyit közölt a Gizmodóval, hogy ők nem készítettek, így nem is tartanak vissza semmiféle frissítést, amely bármely politikai párt nézeteinek jelenlétét befolyásolná a hírfolyamban. Azon viszont folyamatosan dolgoznak, hogy a hírfolyamot informatívabbá és minőségibbé tegyék, ennek része a felhasználókat félrevezető tartalmak kiszűrése is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik