Tech

Nem hinnéd, miből ismer fel a saját órád

Az Apple Watch egy új módszerrel azonosíthatja tulajdonosát a jövőben.

Egy kicsit újra megmerítkezünk az Apple szabadalmi beadványaiban (illetve egyben), ami azért jó, mert ezekből képet kaphatunk arról, hogy mi vár ránk a következő években. A szóban forgó technológia nem új, de amire, illetve ahogyan használnák, az sok felhasználó életét megkönnyítené.

Az önálló Watch a jó Watch

A szabadalom egyrészt a pletizmográfia, másrészt a véroxigén szint ellenőrzési metódusokon alapszik, amelyek segítségével azonosíthatóvá válik a felhasználó. Az eljárás alapját két fénykibocsátó dióda, illetve egy fényérzékelő szenzor alkotja: az azonosításhoz fényt bocsátanak az ember bőrébe, az érzékelő pedig feldolgozta az onnan visszaverődő fényt.

A folyamat során létrejön a felhasználó érhálózatát ábrázoló kép, ami ugyanolyan egyedi és megismételhetetlen, mint az írisz, vagy az ujjlenyomat.

Az Apple-nek azért lehet szüksége egy ilyen megoldásra, mert valószínűleg a Watch-ot látná el egy biztonságos és gyors biometrikus rendszerrel. Az ujjlenyomat-olvasó a fizikai korlátok miatt nem jöhet szóba, az írisz szkenner pedig szintén nem, vagy csak nagyon problémásan lenne alkalmazható, hiszen ahhoz egy kamerát kellene elhelyezni a kisméretű órában.

Gyors, pontos, biztonságos

Az Apple Watch tulajdonosok egyik leggyakrabban emlegetett igénye, hogy szeretnék az órát az iPhone-tól minél függetlenebbül használni. A jelenlegi felállás szerint a funkciók többségéhez szükség van a mobilra, bár a nemrég bejelentett második kiadás már saját GPS vevővel rendelkezik, amivel egy fontos köteléket sikerült elvágni a két eszköz között. A következő lépés az azonosítás megoldás lenne.

fujitsu_palmsecure
A PalmSecure fizikai kontakt nélkül végzi az azonosítást

A vénaszkenner évek óta a piacon lévő, működő, bár a személyes technológiai eszközökben egyelőre ritkán alkalmazott azonosítási megoldás. Az ezzel kapcsolatos fejlesztések egyik élharcosa a japán Fujitsu, akinek a PalmSecure névre hallgató azonosítója már notebookokban is megtalálható. A szakma szerint az érhálózat beolvasása és azonosítása adja a legnagyobb biztonságot, mivel ez a legpontosabb és legnehezebben hamisítható biometrikus módszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik