Tech

Nem hinnéd, miből ismer fel a saját órád

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 10. 16. 14:00

Az Apple Watch egy új módszerrel azonosíthatja tulajdonosát a jövőben.
Korábban a témában:

Egy kicsit újra megmerítkezünk az Apple szabadalmi beadványaiban (illetve egyben), ami azért jó, mert ezekből képet kaphatunk arról, hogy mi vár ránk a következő években. A szóban forgó technológia nem új, de amire, illetve ahogyan használnák, az sok felhasználó életét megkönnyítené.

Az önálló Watch a jó Watch

A szabadalom egyrészt a pletizmográfia, másrészt a véroxigén szint ellenőrzési metódusokon alapszik, amelyek segítségével azonosíthatóvá válik a felhasználó. Az eljárás alapját két fénykibocsátó dióda, illetve egy fényérzékelő szenzor alkotja: az azonosításhoz fényt bocsátanak az ember bőrébe, az érzékelő pedig feldolgozta az onnan visszaverődő fényt.

A folyamat során létrejön a felhasználó érhálózatát ábrázoló kép, ami ugyanolyan egyedi és megismételhetetlen, mint az írisz, vagy az ujjlenyomat.

Az Apple-nek azért lehet szüksége egy ilyen megoldásra, mert valószínűleg a Watch-ot látná el egy biztonságos és gyors biometrikus rendszerrel. Az ujjlenyomat-olvasó a fizikai korlátok miatt nem jöhet szóba, az írisz szkenner pedig szintén nem, vagy csak nagyon problémásan lenne alkalmazható, hiszen ahhoz egy kamerát kellene elhelyezni a kisméretű órában.

Gyors, pontos, biztonságos

Az Apple Watch tulajdonosok egyik leggyakrabban emlegetett igénye, hogy szeretnék az órát az iPhone-tól minél függetlenebbül használni. A jelenlegi felállás szerint a funkciók többségéhez szükség van a mobilra, bár a nemrég bejelentett második kiadás már saját GPS vevővel rendelkezik, amivel egy fontos köteléket sikerült elvágni a két eszköz között. A következő lépés az azonosítás megoldás lenne.

A PalmSecure fizikai kontakt nélkül végzi az azonosítást

A vénaszkenner évek óta a piacon lévő, működő, bár a személyes technológiai eszközökben egyelőre ritkán alkalmazott azonosítási megoldás. Az ezzel kapcsolatos fejlesztések egyik élharcosa a japán Fujitsu, akinek a PalmSecure névre hallgató azonosítója már notebookokban is megtalálható. A szakma szerint az érhálózat beolvasása és azonosítása adja a legnagyobb biztonságot, mivel ez a legpontosabb és legnehezebben hamisítható biometrikus módszer.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.