Tech

Leginkább mobiltelefonra cserélnénk le a bankkártyánkat

Elérkezett az az idő, amikor még a bankkártyánkat is a "beszippantja" a mobiltelefonunk. Legalább is erre következtethetünk a Mastercard kutatásából, ugyanis leginkább ez a technológia foglalkoztatja a magyar fogyasztókat. A fizikai és az internetes vásárlás is mobilra tart.

Magyarországon a régiós átlaghoz képest összességében kicsit kevesebbet használjuk a digitális szolgáltatásokat, de a közösségi média, az online zenehallgatás és a fotómegosztás terén aktívabbak vagyunk. Kimagasló a digitális szolgáltatásokkal (online vagy mobilon) történő számlafizetés, amelyben a magyar átlag (54%) duplája a régiósnak (27%).

Arra a kérdésre, hogy milyen okos eszközzel váltanák ki szívesen a bankkártyájukat, a magyar válaszadóknál is az okostelefon (57%) volt a leggyakoribb válasz, de a régiós átlaghoz képest többen vannak Magyarországon, akik személyi igazolványukat (29%) vagy okosórájukat (21%) használnák a plasztik helyett.

A vásárlás hitelesítését tekintve Európában már szinte mindenhol előnyben részesítenék az ujjlenyomatot a PIN-kóddal szemben, ráadásul a magyarok még lelkesebbek az új technológia iránt, a válaszadók 40 százaléka használná ezt a megoldást a PIN-nel (31%) helyett. Ezek után nem is meglepő, hogy a magyarok nagyobb arányban (70%) is bíznak a biometrikus hitelesítésben, mint a régiós átlag (61%).

Olvasói sztorik