Pénzügy

Varga Mihály: a söralátét a múlté, már továbbléptünk ezen

Öt területen van még feladata a kormánynak – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a csütörtökön indult kétnapos Nemzeti Adókonzultáció felvezető előadásában a Portfolió tudósításában.

Varga Mihály “Nemzeti Adókoncepció kormányzati prioritásai közép- és hosszútávon” című előadását visszatekintéssel kezdte. Kiemelte, hogy új viták kerültek előtérbe az elmúlt években, most például arról vitatkozunk, hogy a piacon elérhető 50 ezer betöltetlen álláshely hogyan lesz betöltve. Mindezek alapján kijelenthetjük, hogy a 6 évvel ezelőtti helyzethez képest ma már fényévekre vagyunk – emelte ki a miniszter, várakozása szerint egyébként idén 5% alá csökkenhet a munkanélküliségi ráta. Vagyis a munkanélküliség szintje egyre inkább közelít a teljes foglalkoztatottsághoz – mondta.

A nemzetgazdasági miniszter szerint azonban nem dőlhet még hátra a kormány, 5 területet nevezett meg, ahol van még teendője.

  • Termelékenység emelése. Váltásra van szükség ennek érdekében a magyar gazdaságban, nem a foglalkoztatásnak kell lennie a legfontosabb célnak, a hozzáadott érték láncot kell növelni – ismertette Varga.
  • Kkv-k támogatása, ugyanis ez a szektor adja a munkavállalók foglalkoztatásának kétharmadát.
  • Foglalkoztatás: itt elsősorban a strukturális munkanélküliséget kell megoldani, ennek keretében a mobilitást kell erősítenünk
  • Azon munkavállalók arányának növelése, akik szaktudással rendelkeznek. Itt az oktatási rendszerben van még tennivaló
  • Munkabérek: Varga szerint a régiós átlagot már elértük, cél az uniós átlag. Aláhúzta, hogy ez nem csak állami feladat, ki kell venniük a részüket a munkáltatóknak is.

Varga Mihály ezt követően arról beszélt, hogy következő években az összes munkát terhelő adó és járulékteher csökkentése a cél.

Minden jövedelem kategóriában 50% alá kell csökkenjen a munkavállalói és munkáltatói elvonás, az adócentralizáció csökkentése is cél – jelentette ki.

Elismerte, hogy ígéretes terület a közterhek csökkentésén belül a járulékterhek csökkentése, de itt tekintettel kell lenni arra, hogy minden apró mozdulat 10-100 milliárdokat jelent a büdzsében.

A söralátét koncepció a múlté, az a cél, hogy ne kelljen adóbevallást készítenie 4 millió embernek – jelentette ki.

Az adópolitikai célok:

  • Adócsalás elleni nagyobb fellépés. 2017 január elsejétől kiterjeszti a kormány az online pénztárgép rendszerét és bevezeti jövőre az online számlázás rendszerét (itt valószínűleg a számlázóprogramok NAV-hoz történő online bekötésére gondolt), április elsejétől tesztidőszakban indul el ez a rendszer, azonban később Tállai András a konferencián megjegyezte, hogy az áprilisi indulás korainak tűnik.
  • Bankkártya terminálok számának növelése.
  • 4 millió embernek jövőre nem kell szja-bevallást készítenie.
  • Kis adónemek számának csökkentése.
  • Adózó, és ügyfélbarát NAV, a kormány alapjaiban fogja átírni az ezzel kapcsolatos szabályokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik