Tech

Erre fizess be, ha horkol a partnered!

A Zeeq párna mikrofonnal figyel, és rezgéssel figyelmeztet, ha beindul a horkolás.

Alvásfigyelő karpereccel, okosórával, alkalmazással már elég jól el vagyunk látva, az azonban eddig valamiért senkinek sem jutott eszébe, hogy magát a párnát okosítsa fel. Pedig milyen kézen (ágyon) fekvő, nem igaz? A Zeeq tekintélyes mennyiségű elektronikát és szenzort tartalmaz, figyel az alvásunkra, és állítólag még kényelmes is.

A Kickstarteren (hol máshol?) indult termék horkolás kontrollja csak egy a sok funkció közül, de akkor kezdjük ezzel. A párna közepén egy nagy érzékenységű mikrofon figyeli, hogy milyen zajok szűrődnek el hozzá alvás közben. A hozzá tartozó alkalmazásban beállítható, hogy milyen hangerőnél aktiválódjon a rezgőmotor, ami a beindulással rábírja az illetőt, hogy kicsit változtasson a pozícióján. Ha nem horkol senki, akkor egyszerűen arra kaphatunk választ reggel, hogy mennyire voltunk hangosak alvás közben.

Ha már ott figyel egy három blokkból álló vezérlő rendszer a párnában, a fejlesztők igyekeztek a lehető legtöbb funkciót belezsúfolni. Ha valaki csak zenére tud elaludni, akkor erről nyolc (!?) beépített hangszóró gondoskodik, a muzsika pedig vezeték nélkül érkezik az iTunes, a Google Play, vagy a Spotify Premium jóvoltából.

A Zeeq igazán értékes képességei talán mégsem ezek, hanem az alvás figyelése, elemzése. A már emlegetett app egész éjjel rögzíti a mozgásunkat, az alvás minőségét, annak ciklusait, így tisztában lehetünk azzal, hogy mennyire volt részünk minőségi alvásban. Kérhetünk ennek megfelelő ébresztést is, ami után a párna akkor kezd finoman ébresztgetni, amikor az nekünk a lehető legmegfelelőbb (ha van ilyen egyáltalán).

zeeq_szerkezet

Úgy tűnik, hogy a párna tényleg kényelmes, minőségi anyagokból áll össze. A készítéskor a tencelt (természetes rosttal, cellulózzal kombinált műszál) használtak, sok-sok rétege van, jól szellőzik, szóval ezzel nem lehet probléma. Most 129 dollárba kerül (kb. 36 ezer forint) a legolcsóbb támogatói csomag, a Zeeq pedig legkorábban idén decemberben érkezik meg a vásárlókhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik