Tech

Önzők vagyunk, és nem akarunk meghalni

24.hu
24.hu

2016. 06. 27. 13:08

Egy önműködő autó egy zebrához ér, amin éppen néhány ember kel át. Már nem tud megállni, így választhat, hogy elgázolja a járókelőket, vagy tesz egy éles kanyart, és belerohan egy épület falába a saját utasaival. Vajon hogy fog dönteni a kocsi?  
Korábban a témában:

Ha ismerős ez a helyzet, az nem véletlen, ez a híres villamosdilemma, vagy más néven szerelvényprobléma átirata. Az eredeti villamosdilemmában egy vonat szerepel, ami két különálló sínpár felé halad. Az egyiken öt ember, a másikon egy fekszik, és egy váltó meghúzásával eldönthetjük, hogy melyik sínre térjen rá a szerelvény. Ez a kérdés, meg a rengeteg különböző változata már hosszú idő óta foglalkoztatja a filozófusokat és az etika iránt érdeklődőket, és most, az önműködő autók világának közeledtével újra felkapott lehet.

A Science magazinban megjelent kutatás is a fenti kérdéskörrel foglalkozott. A kutatásban megkérdezett kétezer ember hatalmas többsége felismerte a morálisan – elvileg, legalábbis a kutatást létrehozók szerint – jobb döntést. Szerintük egy fent vázolt helyzetben a kocsinak le kéne térnie az útról, megölve ezzel akár saját utasát vagy utasait. Még akkor is így vélték az emberek, amikor a kutatók feldobták azt a kedvesen hangzó ötletet, hogy a kocsiban akár a megkérdezettek családtagjai is ülhetnének.

Ez az eredmény önmagában nem meglepő. Az eredeti villamosdilemmáról szóló kutatások és tesztek során is hasonló számok jöttek ki az évek alatt, az emberek döntő többsége arra a sínre térne rá, amin csak egy ember fekszik.

De mi van akkor, ha én is szeretnék egy önműködő autót vásárolni a jövőben?

Itt azonban nem állt meg a kutatás. Egy olyan helyzetet is felvázoltak a résztvevőknek, amiben éppen egy önműködő autó vásárlása előtt állnak, és két modell közül kell dönteniük. Az egyik a morálisan helyes döntések meghozatalára van programozva, a másik viszont minden balesethelyzetben az utasai épségét tartja szem előtt.

A megkérdezettek pedig sokkal inkább az utóbbi modellt preferálnák, még úgy is, hogy többségük egyetértett abban, hogy az első változat megvétele lenne a helyes döntés.

Fotó: Steve Jurvetson/Wikimedia

Önzők vagyunk, és nem akarunk meghalni

Azim Shariff, az Oregon Egyetem professzora és a kutatás jegyzője A közelgők tragédiája névre hallgató filozófiai értekezéssel kapcsolta össze ezt a jelenséget. Az értekezés tömören és egyszerűen arra a konklúzióra jut, hogy bár az egész társadalomnak jobb lenne, ha az univerzálisan helyes utat követnénk (ami ez esetben a morálisan döntő önműködő autók vásárlása), valószínűbb, hogy azok nyernek, akik az utasok testi épségét tartanák fontosabbnak. Mert az biztos, hogy ha ez a vásárlói elvárás, akkor az ilyen autókat gyártó cégeknek alkalmazkodni kell hozzá, hogy el tudják adni a modelljeiket (már ha nem a morális döntéshozatal császárai ülnek az ilyen nagy cégek főnöki székében).

Az önműködő járműk világa pedig közeledik. A Tesla már régóta kísérletezik önműködő autók gyártásával, a Google egy ideje már használja is őket, nemrég pedig az Uber kopogott be a nagyobb autógyártó cégek ajtaján, hogy rendeljen pár önállóan működő járgányt. Éveken, évtizedeken belül már egészen elterjedhetnek a sofőr nélküli autók, és bár a Google fotózgató kocsijai eddig balesetmentesen kapták le az utcákat, Azim Shariff szerint, mivel egyre több ilyen autó egyre több órában járja az utakat, elkerülhetetlen, hogy ne kerüljön előbb-utóbb az összes mindenféle balesethelyzetbe.

Meg persze azt is mondja a professzor, hogy a kutatásban megkérdezettek attitűdje talán változni fog, ahogy egyre ismertebbé, hétköznapibbá válik az önműködő autók technológiája.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.