Tech

Hamarosan drónokkal lesz tele az ég

Egy friss felmérés szerint egy ideig még nem hoznak csodát, de nagy üzlet lesz belőlük és mindenki használja majd őket.

Egyre több drónt lehet kapni a világban és itthon is, bár ezek jó része még inkább a játékszer kategóriába esik. Viszont közben az iparban és kereskedelemben egyre komolyabb fantáziát látnak a távirányítású, vagy akár önműködő repülő szerkezetekben, tehát érdemes megnézni, mire lehet számítani a közeljövőben velük kapcsolatban. A Business Insider felmérése szerint felemás dolgok történnek, és nem minden úgy alakul, ahogy várnánk.

Persze a jelentés főleg az Egyesült Államokra koncentrál, de azért látható, hogy technológiai szinten az ott jellemző folyamatok a világ többi részére is igazak, legfeljebb egy kis fáziskéséssel. A cikk szerint valóban egy csomó iparág felkarolja a drónokat, például a mezőgazdaság, az építőipar, az energiaszektor, de akár a közművek és karbantartás, a bányászat és az ingatlankereskedelem is kihasználhatja a robotrepülők előnyeit. A média és filmipar pedig egyértelműen ráugrik a drónokra, viszlát, költséges légifelvételek, viszlát, darus kamerák.

Érdekes, hogy eddig katonai célú drónokból volt a legtöbb, de ez már most is változik a kereskedelmi és magáncélú felhasználók irányába. Ugyanolyan ez, mint a teflon, ami sokáig az űrkutatásban használt drága anyagnak számított, most pedig minden aluljáróban hozzánk vágnának egy ilyen bevonatú edénykészletet fillérekért.

Ami viszont egyelőre lufi a felmérés szerint, az a drónos házhozszállítás elterjedése. Ugyan rengeteg marketing-potenciál van a dologban, de még egy ideig nem lesz jó befektetés a meglévő szállítmányozási módszereket drónokra cserélni – nem csak az eszközök drágábbak, de követésük, üzemeltetésük, a hibamentesség garantálása egyaránt költségesebb, mint amennyit visszahozna a váltás.

dron-szallitas-02

Viszont ennek ellenére a Business Insider szerint a drónok baromi nagy üzleti slágernek számítanak majd, várakozásaik szerint a mostani sok kis gyártó cégből jóval kevesebb, ám nagyobb vállalat lesz, jönnek az összeolvadások és felvásárlások, mert mindenki nagy erővel akarja majd lehengerelni a piacot. Ugyan az egyre növekvő számú eszköz, valamint a tény, hogy most már boldog-boldogtalan repteti a különféle kütyüit mindenképpen egy átfogó szabályozást eredményez, a kutatás szerint ez nem befolyásolja a drónok számának meredek emelkedését. Szóval ne tessék pánikolni, ha néhány éven belül zümmögő kis bigyók tucatjai húznak el a hetedik emeleti ablak előtt – és talán most lenne jó befektetés drónzavaró eszközöket, és drónfogó hálókat fejleszteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik