Tech

Jön az utasszállító taxi-drón

Már az éles teszteknél jár az egyszemélyes robottaxi, amely Kínában már többször is a levegőbe emelkedett.

Az már talán nem is újdonság, hogy drónok különböző dolgokat cipelnek, legyen az pizza, kisebb csomagok, vagy akár emberi vér, de olyan drón nem nagyon van, ami embert is hurcolna. Helyesebben nem nagyon volt, de a januári CES-en köszönt be az EHang 184, mely pilóta nélküli, önmagától repülő szerkezet, ami minden magától intéz, nincs szüksége emberi beavatkozásra.

Az év elején Los Angelesben bemutatkozott EHang a tesztek idejére nem is nagyon távolodik el onnan, hiszen Nevadában történnek majd a próbarepülések, mivel a Nevada Institute for Autonomous Systems (NIAS) és a Governor’s Office of Economic Development (GOED) megadták a zöld jelzést a felszállásra. Természetesen mindezt a Federal Aviation Authority (FAA) vigyázó tekintete mellett, de ez annyira nem is meglepő, hiszen a légügyi hatóság feladata, hogy odafigyeljen mindenre, ami képes a levegőbe emelkedni, és nem madár.

ehang 184

Az EHang 184 egyszemélyes légijármű, ami nyolc rotorral rendelkezik, ennek megfelelően még akkor sincs túl nagy probléma, ha vészhelyzetben ezekből leáll néhány, és az odabent utazó ember a klíma ellenére is izzadni kezd. A drón 23 perces utakat képes végrehajtani, miközben el tudja érni a 100 km/h-s sebességet és a 11 500 láb (3500 méter) magasságot, bár kérdés, hogy emelkedősebessége milyen, mert ha pont a csúcsmagasságon fogy el a 23 percre elegendő delej, akkor azzal elég sok papírmunka lesz.

Az EHang igen jó indikátora annak, hogy ha nem is holnap, vagy holnap után, de idővel mindenképpen el fognak terjedni a szakszolgálati engedély nélkül repülhető légijárművek, ám addig még hosszú az út, hiszen szabályozásban egyáltalán nem nevezhetőek felkészültnek a hatóságok az önműködő személyszállító drónokra. Mindez akár a légitaxi intézményét is lehetővé teszi majd, amikor a zsúfolt városokban a siető utas egyszerűen csaka dugó fölé emelkedik, és percek alatt a célnál találja magát. Jól hangzik, nem? A cégvezető szerint Kínában már elég sokszor repült a szerkezet, nem ritkán emberrel a fedélzetén, tehát nem csak vad elképzelésről van szó, de persze még nem napok múlva várható, hogy a hazai sárga taxik önműködő drónok ellen szerveznek útlezrárást a modern technika betiltását követelve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik