Tech

Zuckerbergnek a szenátus előtt kell magyarázkodnia

Úgy tűnik, az amerikai felsőház komolyan veszi az állítólagos egykori Facebook alkalmazott vádjait a népszerűséggel manipulált hírekről, Zuck mehet mosdani.

A héten pattant ki az a hír, mely szerint nem csak a népszerűség által generált automatizmus, hanem kézi vezérlés is beleszól abba, mi jelenik meg a Facebook felhasználók számára az Egyesült Államokban elérhető Trending Topics szekcióban. Ez egy olyan funkció, amely elvileg a közösségi aktivitás, tehát a megosztások, lájkok száma és sűrűsége alapján kiemel különféle cikkeket és témaköröket, amiket egyfajta automatizált hírfigyelőként a facebookozók elé terít. Egy nevét elhallgató személy azonban azt állítja, ő egy olyan csapat tagja volt a Facebooknál, amelynek az volt a dolga, hogy módosítsa az itt megjelenő témaköröket, például az amerikai elnökválasztás idején ritkítsa a konzervatív oldalról szóló híreket.

A Facebook egyelőre csupán egy általános közleményt adott ki, amelyben kiáll amellett, hogy náluk igenis mindenféle politikai és világnézeti meggyőződésű alkalmazottak dolgoznak, ezért semmi ilyesmiről nincs szó. Ez azonban a jelek szerint kevésnek bizonyult az amerikai szenátus számára, amely berendelte a közösségi óriás alapítóját és vezetőjét: Mark Zuckerbergnek a szenátus kereskedelmi bizottsága előtt kell nyilatkoznia arról, hogy valóban van-e bármilyen kézi vezérlés az elvileg automatikus hírajánlóban.

A bizottságot vezető John Thune szenátor kiemelte, hogy a szolgáltatás révén a Facebook már egy komoly hírforrássá és véleményformáló erővé nőtte ki magát, ezért kifejezetten fontos, hogy a leírt alapelveihez hűen független maradjon, és mindennemű manipulációt elutasítson.

Ha bármely független és befolyásos közösségi média platform megpróbálja cenzúrázni vagy manipulálni a politikai közbeszédet, az az igazság eltorzítása, és összeegyeztethetetlen a nyílt és szabad internet fogalmával.

Thune arra szólította fel Zuckerberget, hogy mutassa be részletesen és hitelt érdemlően, milyen algoritmusok és folyamatok mentén működik a Trending Topics hír-kiemelő rendszere, vajóban vannak-e manuális befolyást gyakorló alkalmazottak, és ha igen, milyen szintű a munkájuk. Ezen felül pedig olyan lépéseket várnak a Facebooktól, amellyel csökkenthetik bárminemű politikai vagy világnézeti szempontú szelekció vagy cenzúra előfordulását. A közösségi oldal május 24-ig kapott válaszadási határidőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik