Tech

Okos és sasszemű szoftver kapja el a pedofilokat

Amikor megnézünk valami kémfilmet, ahol egy kopott fotóból is képesek kinagyítani egy apró nyomot, csak legyintünk: á, ilyen igazából nincs is. Na, most végre van.

Valószínűleg már mindenki látott olyan krimit, kémfilmet, vagy sorozatot, ahol valamilyen mindenható és mindent tudó ügynökség hihetetlen módszerekkel nyomoz és megfigyel. A 24 sorozatban már majdnem elhittük Jack Bauernek, hogy tényleg lehet egy bélyegméretű, biztonsági kamerával készült, tök hományos képet addig nagyítani és turbózni, amíg meg nem pillantják az elkövető kabáthajtókáján a címke utolsó számjegyét is. De persze aztán mégsem hittük el, mert aki csak egyszer használt Photoshopot (vagy Paintet, vagy bármit), az tudja, hogy ez egyszerűen nem így működik.

Most azonban tényleg itt egy sasszemű megoldás, amelyet az Egyesült Államokban, és most már Európa egyes országaiban is pedofilok lebuktatására használnak. A ProjectVIC nevű rendszer a Microsoft PhotoDNA technológiáján alapul, és nem feltétlenül az a módszertana, hogy e hihetetlenség határán is túl képes nagyítani és élesíteni a képeket, hanem az, hogy odafigyel minden részletre, és kombinál.

A CNN riportja tökéletes példa arra, hogy működik az eljárás. Olyan képeket elemeztek, amelyeket pedofilok töltöttek fel az internetre – ezek ugyebár általában olyan fotók, amelyeken nem látszik, ki készítette őket, és mivel a feltöltők ügyelnek a kellő óvatosságra, a fájlokhoz társított adatokból sem szűrhető le érdemi információ.

Az egyik ilyen fotót egy fürdőszobában készítették, amelynek egyik szegletében látható egy gyógyszer csomagolása. Ez segíthetne ugyan a tulajdonos felderítésére (hiszen Amerikában a receptre kapható orvosságokon mindig feltüntetik a páciens nevét), ám a teljes név annyira kicsi, hogy nem látható a képen, ránagyítva pedig csak olvashatatlan paca jön elő. A ProjectVIC rendszere azonban addig büngyürkészte a feliratot, amíg egy keresztnevet és egy vezetéknév első két betűjét kisilabizálta, valamint a recept sorszámának első három számjegyét is azonosította. Ez ugyan még elvileg kevés információ lenne, de az adatok összefésülésével a rendszer megtalálta az illetőt.

project-vic-02

Ha pedig még egyértelműbb bizonyíték kellett volna, azt is megtalálta a képelemző algoritmus. A fotóba ugyanis belelóg a készítő ujja, a rendszer pedig képes volt annyira kiélesíteni annak részleteit, hogy az ujjlenyomata is kereshetővé vált. Ez alapján pedig egyértelműen meglett az elkövető, akit gyorsan megtaláltak és 14 fogva tartott áldozatát tudták kiszabadítani, az illető pedig végül 110 évet kapott.

A szakértők szerint a ProjectVIC olyan bűnügyeket is kibogoz, amiket egyáltalán nem lehetett eddig megoldani, de a bonyolult elemzési munkák idejét is jelentősen csökkenti. A fenti példa esetében a gyógyszeres megoldást különféle egyéb módszerekkel, nagyon lassan talán ki lehetett volna silabizálni, de ehhez hónapok kellettek volna, így pedig három hétig tartott a “gépi nyomozás”. A már bizonyított módszert már 35 országban használják a bűnüldöző szervek, és eszköztárába vette az Europol és az Interpol is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik